- Rekordstor opiumshøst

Narkotikaeksperter varsler en enorm høst for afghanske opiumbønder.

Mye tyder på at den internasjonale kampen mot narkotika i Afghanistan har vært mislykket. Ifølge avisen The Guardian forventer narkotikaeksperter at det vil bli en enorm opiumshøst i Afghanistan, på tross av Storbritannia og USAs innsats, melder ANB.

- Det kommer til å bli en enorm høst, mitt tips er at det blir den største opiumhøsten noensinne, uttaler en britisk narkotikajeger til avisen The Guardian.

Afghanistan leverer allerede nesten 90 prosent av verdens heroin. Provinsen Helmand i Sør-Afghanistan står alene for en tredjedel av verdens heroinproduksjon. I år ligger det an til at opiumshøsten i provinsen dobles.

Da Taliban hadde kontroll i Afghanistan klarte de å sette en stopper for narkotikaproduksjonen. De hadde sterk kontroll over befolkningen, og brukte trusler om henrettelser. Men etter Talibans fall i 2001 har situasjonen endret seg. Siden den tid har de fem landene Japan, USA, Italia, Tyskland og Storbritannia jobbet for å gjenreise Afghanistan. The Guardian omtaler den vestlige innsatsen som mislykket.

- Storbritannia og USA trodde de kunne komme og rydde opp i løpet av noen få år, men det var en feilslått tankegang. En må ha et perspektiv på minst 15 år om en skal endre forholdene i Afghanistan, sier Kaja Borchgrevink, forsker ved Fredsforskningsinstituttet (Prio), til ANB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.