RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/Reuters

- Rekrutterer «hvite krigere»

Sist oppdatert:
En svensk statsborger er tiltalt for å være den drivende kraften i planer om terroraksjoner i Europa. Balkan-eksperter er bekymret.

Med kodenavn «Maximus» holdt svensken hemmelige møter fra et loslitt rom i Banana City Hotel i utkanten av Sarajevo.

Da politiet raidet leiligheten hans, fant de sprengstoff, et selvmordsbelte, en pistol med lyddemper, detonator og en video med en maskert mann som ba om tilgivelse fra Allah. Uken etter ble flere unge muslimer pågrepet i Danmark for å ha vært involvert i terrorplanene.

Rekrutterer i Europa
«Maximus» viste seg å være en 19 år gammel svensk statsborger av bosnisk avstamning. Ifølge AP frykter Balkan-eksperter nå at terrorister har jobbet aktivt for å rekruttere europeiske muslimer, såkalte «hvite krigere» som lettere kan gli inn i europeiske byer.

Den unge svensken sitter nå fengslet i Sarajevo, og bosniske myndigheter har levert en formell anklage til retten. Ifølge den avisen Sydsvenskan blir 18-åringen tiltalt for forberedelser til selvmordsangrep i Sarajevo. I tiltalen blir han framstilt som hjernen bak terrorplanene.

- Uskyldig
18-årigen har vært fengslet siden oktober i fjor, og gjennom sin advokat bedyrer han sin uskyld. Moren hans sier at han ble villedet av fundamentalistene og umulig kan være skyldig i terrorgjerninger.

Bosniske etterforskere tror cellen var nær ved å utføre et bombeangrep mot en europeisk ambassade enten i Bosnia eller et annet sted i Europa. De har trolig vært ute etter vestlige mål med den hensikt å få de aktuelle landenes soldater til å forlate Irak og Afghanistan.

Ytte motstand
Dansken og svensken er også mistenkt for å ha forhindret politiets arbeide gjennom å fysisk forsøke å hindre en husransakelse. Dansk-tyrkeren skal ha rettet en ladet pistol mot politiet. Telefonavlytting viser at svensken lenge skal ha vært i kontakt med den 29 år gamle bosniske mannen som skal ha skaffet til veie nesten 20 kilo Sprengstoff.

To personer som ble pågrepet i Storbritannia skal ha hatt 18-årigens svenske og bosniske telefonnumre. Etterforskerne har samarbeidet med myndigheter i flere europeiske land. Aktor støtter seg også til vitneopplysninger og ekspertuttalelser, blant annet fra amerikansk FBI.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere