*Nettavisen* Nyheter.

- «Riktig» tidspunkt for terrorangrep

Hvis man skulle valgt et «rett» tidspunkt for å slå til mot Storbritannia, er dette tiden. G8-møtet og OL-kåringen gjør London til et hett mål for terrorister.

07.07.05 12:14

Det sier NUPI-forsker Espen Barth Eide til TV 2 Nettavisen.

- Det er veldig mye oppmerksomhet rettet mot London nå. Først og fremst på grunn av G8-møtet i Skottland. Blairs støtte til Bush under Irak-krigen gjør Storbritannia til et land hvor terrorister ønsker oppmerksomhet, sier Barth Eide.

Han mener mye tyder på at torsdagens eksplosjoner bærer bud om en terroraksjon.

- Ettersom det er en rekke eksplosjoner mot offentlig kommunikasjon, er det vanskelig å tenke seg noe annet. Dette er enkle, spektakulære og tilgjengelige mål, sier han til TV 2 Nettavisen.

Gode anti-terror
London er antatt å være en av de byene i Europa som terrorister har høyt på lista over terrormål. På grunn av dette har politi og etterretning jobbet på spreng de siste årene, i et forsøk på å avverge alle terrorplaner.

- Det er allment akseptert at britene er gode på forebygging. Da det for en tid tilbake var bombeangrep mot flere britiske banker i Tyrkia, hevdet mange at dette var en substitutt for angrep på britisk jord, ettersom man ikke lyktes i å gjennomføre det der, sier Barth Eide.

- Umulig å si hvem som står bak
NUPI-forskeren synes det er vanskelig å spekulere på hvem som kan stå bak eksposjonene i London, så kort tid etter.

- London har vært et mål for terrorister etter Irak-krigen. Og på grunn av Blairs støtte til Bush antar man at Al Qaida-nære grupper opererer her. Det kan også være interne grupper, som IRA. Men de har ikke vært så aktive i det siste. Jeg vil være forsiktig med å trekke noen konklusjoner nå, sier Barth Eide til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag