RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Skjermdump fra Press-TV
Skjermdump fra Press-TV Foto: Scanpix

- Risikerer fortsatt å bli hengt

Sist oppdatert:
Vesten ble lurt til å tro at Sakineh Mohammadi Ashtiani ble løslatt, isteden ble hun presset til å tilstå drap på iransk fjernsyn.

Torsdag denne uken kom nyheten om at den dødsdømte iranske kvinnen Sakineh Mohammadi Ashtiani (43), hadde blitt løslatt. Dette stemte imidlertid ikke, melder CNN.

Ashtiani er dømt til døden ved steining på grunn av utroskap og medvirkning til drap på ektemannen.

Presset tilståelse
Isteden ble hun tatt med til hjemmet sitt for en tvungen deltakelse i en dokumentar regissert av Press-TV, som er den iranske regjeringens engelskspråklige TV-stasjon.

Der ble hun tvunget til å tilstå sin deltakelse i drapet på ektemannen.

Dødsdommen mot Ashtiani har fått bred internasjonal oppmerksomhet. Iranske myndigheter ble derfor tvunget til å stanse den planlagte steiningen.

Virkelighetsnært
Programmet gikk på lufta fredag kveld og brakte den dødsdømte kvinnen tilbake til sitt hjem i den nordvestlige iranske byen Osku. Grunnen til dette var at det hele skulle være så virkelighetsnært som mulig. Det halvtimes lange programmet inkluderte blant annet intervjuer med den dødsdømte kvinnen og hennes sønn.

Familien til kvinnen nekter for at hun spilte noen rolle i ektemannens død.

Teatralsk melodrama
Iranske menneskerettighetsaktivister fordømmer iranske myndigheters TV-misbruk av Ashtiani.

- Et teatralsk melodrama, sier menneskerettighetsorganisasjonen som prøver å hjelpe kvinnen om TV-programmet.

- Opptredenen viser at det er en fullstendig mangel på respekt for rettssikkerheten. Å ta henne med til hjemmet og gjøre henne til en del at dette teatralske melodramaet er et forsøk på å overbevise den internasjonale opinionen om at hun er skyldig, sier Hadi Ghemi, direktør for internasjonale kampanjer for Human Rights i Iran.

Siden i sommer har myndighetene forsøkt å bygge opp nye drapsanklager mot kvinnen.

Baner vei for henrettelse
Talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, tar også sterk avstand fra det han kaller TV-misbruk av Sakineh Ashtiani fra iranske myndigheters side, skriver nettsiden til Iran Human Rights.

- Sakineh Mohammadi Ashtiani har dukket opp flere ganger på iransk fjernsyn for å bli presset til å tilstå. Det faktum at hun dukker opp på statskontrollert fjernsyn indikerer at myndighetene prøver å overbevise det internasjonale samfunnet om at hun er skyldig i drap. Med nye tilståelser ønsker iranske myndigheter å lette trykket og bane vei for å henrette henne, sier han.

Han er svært kritisk til den statskontrollerte kanalen Press TV, hvor intervjuene ble vist under programmet Iran Today.

- Press TV er en engelskspråklig forgreining av iranske sikkerhetsstyrker og må ikke behandles som en medieorganisasjon av det internasjonale samfunnet, sier Moghaddam videre.

Ashtiani ble dømt for utroskap i 2006. Hun fikk også en 10 års fengselsstraff for hennes påståtte samarbeid i komplottet for å drepe sin mann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere