- Rød-Larsen snakker usant

Foto: AFP-PHOTO

Syria beklager «falske beskyldninger» fra Terje Rød-Larsen om våpensmugling til Hizbollah-grupper i Libanon fra Syria.

09.11.06 12:50

Sist onsdag antydet Terje Rød-Larsen i en briefing i FNs sikkerhetsråd at han hadde informasjon om våpensmugling til Hizbollah-grupper i Libanon fra nabolandet Syria i strid med våpenhvileavtalen av 14. august. Larsen siterte regjeringskilder i Libanon.

Rød-Larsen er utsendt av FNs generalsekretær Kofi Annan til Libanon for å iverksette FN-resolusjon 1559, som slår fast at Hizbollah skal avvæpnes.

- Dette er ikke sant. Syria beklager dypt de falske beskyldningene fra FN-utsendingen, sier Syrias FN-ambassadør Bashar Jaafari i et brev som ble offentliggjort onsdag, melder Reuters.

Avviser våpensmugling
Libanons statsminister og forsvarsminister avviser opplysningene om våpensmugling. Også Libanons utenriksminister Fawzi Salloukh avviser dette tirsdag i et eksklusivt intervju med Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Youssef Badawi

- Det er ikke riktig hva Rød-Larsens antyder at det fortsatt blir smuglet inn våpen til militante grupper i Libanon fra Syria, sier Salloukh til Nettavisen.

Israel har brukt Rød-Larsens opplysninger til å rettferdiggjøre overflyginger over Libanon i strid med våpenhvileavtalen.

FN-talsmann Stephane Dujarric sier at FN holder fast på Rød-Larsens informasjon.

Nettavisen har forsøkt å få kommentar fra Rød-Larsen, men han har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Ville skyte mot israelsk kampfly
Franske FN-soldater var få sekunder fra å skyte mot et israelsk kampfly som stupte mot dem i Sør-Libanon

Den franske forsvarsministeren Michele Alliot-Mari sier at episoden skjedde 31. oktober. De har tatt opp saken med israelske myndigheter.

– To sekunder senere ville soldater skutt mot flyet som direkte truet våre styrker. I siste sekund klarte mitt departement å hindre en katstrofe, sa Alliot-Marie i et møte med franske nasjonalforsamlingen onsdag kveld, ifølge AFP.

Frankrike har 1650 FN-soldater i Sør-Libanon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.