RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ronald er for tykk til å bli henrettet

Foto: AP (Ap)
Sist oppdatert:
Det hevder han i hvert fall selv. Nå er han benådet.

Ronald Post (53) ble dømt til døden for drapet på en kvinnelig hotellresepsjonist under et ran i 1983. Post har kjempet en lang kamp i rettssystemet hvor han har hevdet at han er for tykk til å bli henrettet.

53-åringen skulle etter planen henrettes ved én giftdose, som injiseres i blodårene, den 16. januar for drapet på Helen Vantz.

Men mandag kveld ble det kjent at guvernøren i Ohio, John Kasich, har besluttet å spare livet til 53-åringen. Dødsdommen blir dermed omgjort til livstid i fengsel.

Kasich tok hensyn til an anbefaling fra delstatens benådningsstyre, som mener Post må slippe dødsstraff av hensyn til barmhjertighetsgrunner.

Tok ikke hensyn til vekten
Benådningsstyret er ikke i tvil om at han er skyldig i drapet, men henviser til at Post ble dårlig representert av sin advokat under den første rettssaken. Post skal nemlig ha blitt rådet til ikke å ta stilling til skyldspørsmålet, noe som ifølge advokaten ville gi ham livstidsdom. Men Post ble altså dømt til døden.

Benådningsstyret sier de ikke har tatt hensyn til overvektsproblematikken i anbefalingen om å benåde ham for dødsdommen.

Post veier 217 kilogram og har hevdet at overvekten kan føre til at en eventuell henrettelse blir vond og smertefull. Han har påstått at vekten, dårlig tilgang på blodårer, arrvev og andre medisinske problemer kan føre til komplikasjoner ved en eventuell henrettelse.

«Det er en måte for en feiging å unnslippe gjelden han har til samfunnet»

- En stor risiko
I tillegg har han hevdet at henrettelsesbåren - sengen som den dødsdømte ligger på under henrettelsen - ikke vil tåle hans 217 kilogram.

Advokatene har kjempet hans sak i en føderal rett, og påstått at en henrettelse av den overvektige Post vil føre til «en smertefull og langsom død». En anestesilege har bidratt med et dokument som stadfester at utførelsen av henrettelsen innebærer «en stor risiko for at kroppen ikke får plass på henrettelsesbåren».

Drapsofferets sønn, William, raser mot overvektspåstandene og sier «det er en måte for en feiging å unnslippe gjelden han har til samfunnet».

Flere tykke dødsdømte
Dette er ikke første gangen at vekten til en dødsdømt fange har blitt tema i USA. I 2008 avviste domstolen en anmodning fra dobbeltdrapsmann Richard Cooey som hevdet han var for overvektig til å henrettes ved giftinjeksjon.

Advokatene til Cooey argumenterte med at fengselsmaten og liten tilgang på mosjon i fengsel, bidro til vektproblemet som ville gjøre det vanskelig for «bøddelen» å finne blodårer til giftinjeksjonen.

Cooey, som er 1,73 meter høy og veier 121 kilogram, ble henrettet 14. oktober 2008.

Brukte to timer
I 2007 brukte bødlene to timer på å injisere giftnålen i blodårene til dødsdømte Christopher Newton, som veide 120 kilogram.

I 1994 fikk dødsdømte Mitchell Rupe medhold av en føderal dommer i delstaten Washington at det ville være uforsvarlig å henge ham dersom han veide over 181 kilogram. Årsaken er at det var risiko for at hodet ville rive løs fra kroppen som følge av den tunge vekten.

Rupe mente derfor at henrettelse ved henging ville være en ubarmhjertig og uvanlig straff. Etter en tredje rettssak fikk han omgjort dødsdommen til livstid i fengsel. Han døde i fengsel i 2006.

Positiv trend
Til tross for at USA fortsatt er et av de landene som henretter flest folk, så har det vært en positiv trend å spore de senere år.

Flere amerikanske delstater har den siste tiden enten sluttet å praktiserer dødsstraff eller avskaffet dødsstraff.

Kilder: The Times, Associated Press

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere