RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Iran Human Rights

- Rostami (19) var ikke dømt til døden

Sist oppdatert:
Utlendingsnemnda avviser påstander om tvangsutsendt asylsøker.

I forrige måned meldte Iran Human Rights og ukemagasinet Ny Tid at en iransk asylsøker, som fikk endelig avslag på opphold av Utlendingsnemnda (UNE) i fjor høst, sitter fengslet i det beryktede Evin-fengselet i Teheran.

Rahim Rostami (19) ble pågrepet av Politiets utlendingsseksjon 8. februar, og tvangsutsendt til Teheran i Iran påfølgende dag.

Ifølge Ny Tid skal 19-åringen ha hatt en dødsdom mot seg da han søkte om opphold i Norge. Men norske utlendingsmyndigheter avslo likevel søknaden på opphold.

- Hadde ingen dødsdom
UNE sier imidlertid at påstanden om dødsdom er uten dekning.

- Etter grundig vurdering i både UDI og UNE ble det tidlig konkludert med at Rostami ikke var dømt til døden ved steining. Både UDI og UNE har lang erfaring med å vurdere iranske dokumenter. I denne saken framsto det som klart at dokumentet ikke var en reell dom, og det var derfor ikke nødvendig å få det vurdert ved ambassaden i Teheran. Etter de alvorlige påstandene som kom frem, ba UNE likevel om ambassadens vurdering av dokumentet. Ambassadens vurdering etterlater ingen tvil og er i overensstemmelse med vurderingen gjort av UDI og UNE, lyder en uttalelse fra UNE.

- Sitter ikke i isolat
Evin-fengselet er verdenskjent for sin brutale behandling av fanger med blant annet omfattende bruk av tortur. I tillegg gjennomføres en rekke henrettelser innenfor fengselsmurene. Iran er kjent for å bruke henrettelser som fryktmiddel, og rettssikkerheten i landet er karakterisert som svært dårlig. Iran Human Rights har opplyst at 19-åringen har sittet i isolat i Evin-fengselet, men dette tilbakevises av UNE.

- Evin-fengselet har flere avdelinger, og at en person er fengslet i Evin er i seg selv ikke tilstrekkelig til at man kan trekke konklusjoner med hensyn til hva man er tiltalt for eller hvilke soningsforhold man er underlagt. UNEs undersøkelser gir heller ikke grunnlag for å anta at Rostami sitter i isolat. Tvert imot har UNE mottatt informasjon som tilsier at han har hatt gjentatte besøk av sin familie og at de har hatt anledning til å snakke relativt fritt, opplyser UNE.

Les også: - Norge må ta selvkritikk
Les også: - Norge sendte 19-åring til torturfengsel

- Asylsøkere blir ikke straffeforfulgt
Iran Human Rights talsmann, Mahmood Amiry-Moghaddam, har tidligere krevd at norske myndigheter stanser hjemsendelser av iranske asylsøkere fordi de risikerer straffeforfølgelse ved hjemkomst. Bakgrunnen skal være at iranske myndigheter har signalisert straffesanksjoner mot egne statsborgere som søker asyl i andre land.

UNE hevder påstanden ikke har hold, og tilbakeviser at dette er blitt praktisert eller signalisert av iranske myndigheter.

- UNE har ikke sett noe sted at dette skal være fulgt opp av iransk statsforvaltning gjennom for eksempel offentlige uttalelser, og heller ikke at det iranske domstolsvesenet, som vil være ansvarlig for det praktiske omkring en eventuell endret tilnærming til slike saker, har berørt det i sine ukentlige pressekonferanser. UNE har etter undersøkelser heller ikke funnet eksempler på at personer som er blitt returnert til Iran etter å ha søkt asyl i Norge eller andre land, har blitt tiltalt eller straffet på dette grunnlaget. Det er derfor ikke grunnlag for å si at dette er gjeldende iransk rett i dag, skiver UNE.

Kan ikke avkrefte fengsling
UNE kan dog verken avkrefte eller bekrefte om Rostami sitter fengslet i Iran.

- UNE har ingen grunn til å betvile påstandene om at Rostami er fengslet, men kan ikke selv bekrefte med sikkerhet at det stemmer og hva som er årsaken.

UNE har nå oversendt en komplett kopi av sakens dokumenter til FNs Høykommissær for flyktningers (UNHCRs) kontor i Stockholm.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere