- Rumsfeld gjør en storartet jobb

USAs president George W. Bush står fast ved sin støtte til forsvarsminister Donald Rumsfeld.

10.05.04 21:48

Bush mener Rumsfeld gjør en «storartet jobb», til tross for avsløringen av amerikanske soldaters mishandling av fanger i Irak, melder NTB-AFP.

- Rumsfeld leder modig vår nasjon i krigen mot terror, sa Bush om sin forsvarsminister, som møter et stadig sterkere krav om at han må gå av som følge av rapportene om overgrep.

Uttalelsene kom etter at Bush møtte sitt nasjonale sikkerhetsteam og militære ledere mandag.

- Kan ikke klandres
Rumsfeld sitter trygt i ledelsen for forsvarsdepartementet og kan ikke klandres for skandalen som har oppstått rundt mishandlingen av irakiske fanger, mener Bush.

Men han gjorde det også klart at han vil ha en full gjennomgang av de «stygge og skammelige» overgrepene.

-Aktiviteten som er kommet fram i lyset, er en fornærmelse mot det irakiske folk. En av de grunnleggende forskjellene på demokratier og diktaturer er at i frie land konfronterer vi slike overgrep åpent og direkte, sa Bush.

Hoon varsler tiltale
Også i Storbritannia vekker fangemishandlingen avsky og politisk storm. Den britiske regjering er usikker på om fotografier fra Irak er autentiske og virkelig viser britiske soldater som mishandler fanger. Men to tilfeller av mishandling kan føre til at det blir reist tiltale, sa forsvarsminister Geoff Hoon mandag, ifølge NTB-Reuters-AFP.

- Jeg kan bekrefte at to saker er behandlet og har nådd et stadium der det kan bli reist tiltale, sa Hoon i en redegjørelse i Underhuset. 33 tilfeller av sivile dødsfall, skader eller mishandling er eller har vært gransket, opplyste Hoon.

Til tross for tvilen, kom Hoon med en uforbeholden unnskyldning.

- Vi ber reservasjonsløst om unnskyldning til enhver iraker der det finnes bevis for mishandling, sa han.

- Bildene var arrangert
Den kvinnelige soldaten som opptrer på flere av bildene av fangemishandling i Irak, hevder at mange av bildene var arrangert, ifølge hennes forsvarere.

Advokaten Giorgio Ra’shadd, som representerer soldaten Lynndie England, sier bildene skulle brukes til såkalte psykologiske operasjoner. Han sier soldatene ble instruert, og at den sivile etterretningen var involvert, melder NTB-AFP.

Englands team av forsvarere hevder bildene skulle brukes til å presse andre fanger til å snakke.

Rystet Mandela
Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela kom mandag med sterk kritikk av Storbritannia og USA for krigen i Irak og fangemishandlingen der, melder NTB-DPA-Reuters.

Han fremla kritikken i en tale til Sør-Afrikas nasjonalforsamling på dagen ti år etter at han ble innsatt som landets president. Mandela sa at han er både trist og rystet over mishandlingen.

- Det vekker gru når vi ser slik forferdelig nedverdigelse av mennesker som holdes fanget av fremmede styrker i sitt eget land. Vi har sett at to av de fremste demokratiene i verden setter i gang en krig uten støtte fra FN, sa Mandela.

Foto: Scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.