RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Rumsfeld visste om Abu Ghraib

Sist oppdatert:
Fangevokteren føler seg forrådt av USAs forsvarsledelse etter fengselsskandalen.

Den amerikanske fangevokteren Lynndie England ble verdenskjent for å posere flirende ved siden av irakiske fanger holdt i bånd. Nå snakker hun ut for første gang etter at hun slapp ut fra fengselet i fjor.

I et intervju med det tyske magasinet Stern sier den tidligere soldaten at hun er overbevist om at forsvarsminister Donald Rumsfeld visste fangemishandlingen innenfor fengselsmurene i Abu Ghraib høsten 2003.

Hun antyder også at Bush må ha vært informert.

- Hvordan kunne han ikke visst?
- Jeg tror virkelig at Rumsfeld visste hva som foregikk. Han hadde vært i fengselet samtidig som jeg var der. Og da må han ha visst om hva som skjedde. Hvordan kunne han ikke ha visst? Og Bush? Han var selve sjefen, sier England ifølge et eksemplar av intervjuet som United Press International har fått tak på.

Et søksmål rettet mot Rumsfeld ble i fjor avvist av en amerikansk domstol. To menneskerettighetsgrupper og tre offiserer ville at den tidligere forsvarsministeren skulle holdes ansvarlig for at ni menn ble torturert i fengselet.

Både forsvarsminister Donald Rumsfeld og president George W. Bush uttrykte sin vemmelse over bildene etter at overgrepene i det amerikanske fengselet utenfor Bagdad ble kjent. Men det ble hevdet at soldatene som hadde posert og tatt bilder, var enkeltstående tilfeller og at den militære ledelsen ikke visste hva som foregikk.

- En konspirasjon
Sjefen for fengselet, general Janis Karpinski, måtte gå i 2004 etter skandalen ble kjent. Hun hevdet i et intervju med Associated Press den gang at en «konspirasjon» blant de øverste militære ledelsen ga henne skylda for overgrepene. En rapport laget av en gruppe uavhengige eksperter mente senere at Karpinskis «sviktende lederskap», hadde lagt til rette for mishandlingen.

Lynndie England forteller at militære etterretningsoffiserer sammen med FBI presset soldatene til å «myke opp» fangene. Hun fortalte videre at tilsvarende mishandling skjedde regelmessig, men at hennes avdeling var den første til å ta bilder av det som skjedde.

- Slikt som skjer
Ifølge Associated Press beklager hun å ha stilt opp på bildene, men sier mediene har mye av skylden for omfanget av skandalen.

- Det vi gjorde, er slikt som skjer under en krig. Det blir bare ikke dokumentert. Om nyheten hadde blitt brakt videre uten bildene, ville det ikke blitt en så stor sak, sier hun.

England ble dømt for seks tilfeller av fangemishandling. Hun ble løslatt i mars i fjor etter å ha sonet 36 måneder av dommen, og forteller at hun i dag lever hos sine foreldre i Fort Ashby med sønnen.

Barnefaren er Charles Graner Jr, også utpekt som anføreren blant soldatene som stod for mishandlingen. Til sammen 11 amerikanske soldater ble dømt i fangeskandalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere