RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Russland bygger opp stoltheten

Forsker mener Russland nekter å la seg ydmyke.

Forholdet mellom Russland og vesten blir stadig verre, og mange frykter en ny kald krig. Senest torsdag varslet Frankrike at EU vil innføre sanksjoner mot Russland.

- Det er alvorlig. Det avvikles veldig viktige møteplasser. Normalt ville partene sagt at dette liker vi ikke, og så ville de forhandlet om det. Men nå tvinges Russland til å svare, og forholdet forverres stadig, sier Ståle Ulriksen ved NUPI, forsker og ekspert på sikkerhets- og forsvarsspørsmål, til Nettavisen.

Les: - Ønsker ikke fullskalakrig

Startet før Georgia-konflikten
Situasjonen ble tydelig verre da Russland invaderte Georgia tidligere denne måneden, etter at georgiske styrker hadde gått inn i utbryterrepublikken Sør-Ossetia - som har en stor andel russiske statsborgere - for å vinne tilbake kontrollen der. Deretter fulgte ordkrig, fordømmelse og stans i samarbeid.

Les: - Georgia har startet krig

Les: Russland bryter med Nato

Les også: Konflikten mellom Georgia og Sør-Ossetia

- Eskaleringen av situasjonen er farlig, store deler av sikkerhetsnettet avvikles. Men dette startet ikke med Georgia, det har pågått lenge, sier Ulriksen.

Ydmyket
Ifølge Ulriksen begynte forverringen av forholdet for mange år siden.

- De siste ti-femten årene har Russland følt seg ydmyket, og gjenoppbyggingen av stoltheten er viktig for landet. Men mursteinene i tillitsforholdet som er bygd opp over lang tid, plukkes nå ned, og det vil ta lang tid å få et ordnet forhold mellom partene igjen.

Årsaken til konflikten dreier seg ifølge Ulriksen blant annet om den vestlige anerkjennelsen av Kosovo som selvstendig stat og det amerikanske missilskjoldet, og har ført til brutte avtaler om blant annet bruk av konvensjonelle våpen i Europa.

- Russland har blitt satt på sidelinja i mange store, viktige saker, der Kosovo var en av de første. Det har fått konsekvenser.

Les: - Nato er som Hitler

Les også: Europa har fått en ny stat

Siden i fjor sommer har den sovende bjørnen trappet opp den militære aktiviteten over Vesten kraftig, blant annet har Norge sett en kraftig økning i overflyginger av russiske militærfly.

- Det er en lang vei tilbake nå, man kan ikke forvente at russerne skal bli ydmyke, og for eksempel gå tilbake på anerkjennelsen av Sør-Ossetia og Abkhasia som uavhengige stater. Det ser jeg som umulig og helt usannsynlig.

Nato-medlemskap
Land som USA, Tyskland og Frankrike har fordømt den russiske invasjon av Georgia, og kritisert den tidligere supermakten for å ha brukt unødvendig mye makt da landet invaderte.

- Georgia startet dette selv. Det var nærmest umulig for Russland å ikke svare på angrepet på Sør-Ossetia. Det er fremdeles stor usikkerhet knyttet til hvordan det vil gå, men det ser ut som om landet ofres i denne situasjonen, sier Ulriksen.

Georgia valgt en svært vestligvennlig linje, der særlig forholdet til USA har utviklet seg. Landet har, sammen med Ukraina, lenge ønsker å bli Nato-medlem. I vår ble søknadene avslått, men med oppmuntringer, særlig fra USA, om at det bare er et spørsmål om tid før de to landene vil tas opp.

- Jeg tror ikke det var et lurt trekk av Georgia å gå inn i Sør-Ossetia. Dette kan føre til at ting skjerpes, og da kan det bli tungt å slippe Georgia inn i Nato. Det er nok mange Nato-land som synes det kan være vanskelig. Og skal da Ukraina komme inn? Det er et mye større spørsmål, om det mener Russland enda mer, der bor det tross alt 20 millioner russere.

Les: Nato delte om Georgia og Ukraina

Økonomiske konsekvenser
Ulriksen tror likevel ingen av partene vil la situasjonen gå for langt.

- Det er grenser for hvor langt det kan gå før det får store økonomiske konsekvenser. Jeg tror ikke Frankrike er interessert i å gå så langt at det går ut over blant annet gassavtaler med Russland, som er den viktigste gassleverandøren, sier Ulriksen, som ikke tro Russland har et overtak i at de har store naturressurser som er av interesse for Europa.

- Russland må selge til disse landene, de kan ikke bare plutselig bestemme seg for å sende gassen til Kina. Så det er gjensidig avhengighet her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere