Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Russland hadde hemmelig Ukraina-plan

Russlands president Vladimir Putin har hele tiden nektet for at landet er direkte involvert i krigen i Øst-Ukraina.
Russlands president Vladimir Putin har hele tiden nektet for at landet er direkte involvert i krigen i Øst-Ukraina. Foto: Pool (Reuters)
Sist oppdatert:
Russland hadde en strategi for å ta kontroll over Krim-halvøya allerede før Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj ble styrtet, ifølge avisen Novaja Gazeta.

Et hemmelig dokument som den uavhengige russiske avisen har fått tilgang til, viser angivelig at Russland hadde utarbeidet en strategi for å gjennomføre folkeavstemninger om selvbestemmelse på Krim-halvøya og i Kharkiv, Ukrainas nest største by.

Planen skal ha blitt presentert for den russiske regjeringen en gang mellom 4. og 12. februar 2014. Den tar for seg hvordan Russland skulle kunne sikre seg kontrollen over olje- og gassledninger som går gjennom Ukraina og samtidig bevare den russiske energigiganten Gazproms stilling i Europa.

– Svak analyse

Ifølge Carolina Vendil Pallin hos svenske Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har analysen i dokumentet flere svakheter.

– Hvis dette var beslutningsgrunnlaget, var det utrolig dårlig, sier hun til nyhetsbyrået TT.

– Ut ifra det som er publisert er det umulig å vite hvem som har lest rapporten og hvilken rolle den har spilt. Det blir ikke sagt noe om den militære operasjonen. Det er ikke noe man bare improviserer.

Hun mener dokumentet også har mangler når det gjelder motstanden fra demokratibevegelsen i Ukraina og fra EU. Samtidig peker hun på at strategien om å ta kontroll over Krim gjennom folkeavstemning, er blitt fulgt.

Møtt med stillhet

Oligarken Konstantin Malofejev blir nevnt som en sentral person bak dokumentet. Han skal ha nære bånd både til russiske ledere og separatistledere i Ukraina. Han er satt på sanksjonslisten til EU og USA.

Det er ikke bekreftet at dokumentet er ekte, og Malofejev har truet Novaja Gazeta med søksmål, ifølge Dagens Nyheter. Fra Kreml er avsløringene så langt møtt med stillhet.

Novaja Gazeta har tidligere fått sine nettsteder stengt av den russiske overvåkingsmyndigheten Roskomnadzor.

– En bra indikator på hvor viktig rapporten har vært, vil være hva som skjer med avisen, sier Pallin.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!