RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Russland tar forholdsregler for en atomkrig

Foto: KNS (AFP)
Sist oppdatert:
Tiltakene er nødvendig i tilfelle det bryter ut en atomkrig på den koreanske halvøya, opplyser en russisk tjenesteperson.

Russland har iverksatt en rekke forebyggende sikkerhetstiltak, inkludert militære tiltak, etter at nordkoreanerne gjennomførte en prøvesprengning med en atombombe natt til mandag, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax, ifølge Reuters.

Interfax har sitert en ikke-navngitt russisk offisiell tjenesteperson. Kilden sier tiltakene er nødvendig i tilfelle det bryter ut en atomkrig på den koreanske halvøya.

Tiltakene innebærer ikke troppebevegelser, ifølge kilden.

Truer med å angripe Sør-Korea
Dette skjer samtidig som at Nord-Korea har truet med å angripe Sør-Korea. Nordkoreanerne har også understreket at våpenhvilen, som avsluttet Korea-krigen i 1953, ikke lenger er gjeldende, melder BBC.

Årsaken for trusselen er at Sør-Korea har sagt seg villige til å ta del i et USA-ledet initiativ om å sjekke nordkoreanske fartøy de mener kan ha masseødeleggelsesvåpen.

Nord-Korea sier de vil reagere med «øyeblikkelige, sterke militære skritt», hvis Sør-Korea stopper og inspiserer skip fra Nord-Korea

I tillegg meldes det om at det stiger røyk opp fra Nord-Koreas gjenvinningsanlegg for atombrensel i Yongbyon. Det isolerte landet har tidligere truet med å gjenoppta atomprogrammet for å produsere plutonium til bruk i atomvåpen.

Les også: Nord-Korea prøveskjøt nok en rakett
Les også: Nord-Korea skjøt opp to raketter
Les også: - Ville ha jevnet Oslo sentrum med jorden
Les også: Her er atombeviset

Nord-Korea har gjennomført seks oppskytninger med kortdistanseraketter etter atomtesten mandag. Verdenssamfunnet frykter at landet skal klare å utvikle små atomstridshoder som kan festes på langdistanse- og kortdistanseraketter.

- Har mellom fem og ti atomvåpen
Det anslås at Nord-Korea har mellom fem og ti atomvåpen, og frykten er at de etter hvert kan nå mål i Sør-Korea.

- Det er liten grunn til å tro at landet allerede har utplassert kjernevåpen på missiler. Men om dagens test var en vellykket sprengning av et leveringsklart kjernefysisk stridshode, så er det lite som hindrer dem i å sette de få kjernevåpnene de har i tjeneste, har atomvåpenforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe, tidligere uttalt til Nettavisen.

- De vil da mest sannsynlig plassere dem på sine Nodong-missiler, som er den best utprøvde typen av mulig kjernevåpenbærende missiler i Nord-Korea. Disse har en rekkevidde som gjør at hele Japan og Sør-Korea i så fall er truet, sa Kippe.

Møter bak lukkede dører
FNs sikkerhetsråd fordømte atomtesten etter et krisemøte mandag. Og diplomater fra de fem faste medlemslandene USA, Russland, Frankrike, Kina, Storbritannia, samt Japan og Sør-Korea, har de siste dagene holdt møter bak lukkede dører for å vurdere nye resolusjoner mot Nord-Korea.

USA og Japan vil sannsynligvis foretrekke kraftige reaksjoner mot Nord-Korea, ifølge sikkerhetsanalytikere. Mens Russland og Kina vil trolig være mer varsomme med å presse nordkoreanerne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere