RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Røykepille kan gi psykiske lidelser

Antirøykemiddelet Champix kan muligens øke risikoen for psykiske problemer.

Antirøykemiddelet Champix ble lansert i Norge for ett år siden. Nye opplysninger viser at det er fare for at det reseptbelagte legemiddelet Champix øker risikoen for psykiske forandringer hos brukerne. I verste fall kan det forårsake selvmordstanker hos visse pasienter, skriver Dagens Medicin.

Legemiddelselskapet Pfizer har rapportert om flere tilfeller hvor pasienter har fått selvmordstanker og andre symptomer på depresjon etter at de har brukt legemiddelet.

Granskerbivirkningene
Dette har resultert i at de amerikanske legemiddelmyndighetene FDA vil i samarbeid med Pfizer granske de angivelige bivirkningene.

FDA anbefaler leger om å følge opp pasienter som behandles med Champix. I tillegg oppfordres alle Champix-brukere til å oppsøke lege dersom de merker humørsvingninger.

Det er også eksempler på at brukere har blitt sløve av legemiddelet. Derfor anbefaler FDA brukere til å være forsiktige når de kjører bil eller håndterer maskiner.

Ikke påvist
Det er ikke påvist at det er antirøykemiddelet som forårsaker bivirkningene ettersom røykeavvenning i seg selv kan skape humørsvingninger.

- De bivirkningene som det refereres til står allerede i preparatomtalen av legemiddelet, så det er en kjent bivirkning, sier medisinsk direktør i Pfizer, Yngve Mikkelsen, til Nettavisen.

Rapporteringer om bivirkninger av legemidler blir formidlet enten direkte til Pfizer eller til Statens legemiddelverk.

- Vi har mottatt bivirkningsrapporter på Champix og det har ikke vært av noen alvorlig karakter i Norge, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere