*Nettavisen* Nyheter.

- Sa vi var fra Island

Norske studenter i Singapore forteller at de er fra Island hvis noen spør. For å være på den sikre siden.

Thomas Risøy Johansen (24) er utvekslingsstudent ved Singapore Management University.

De sterke reaksjonene på karikaturtegningene i nabolandene har gjort hverdagen litt annerledes for de tre nordmennene på skolen.

- I Singapore er det egentlig ganske trygt. Men for to uker siden skulle vi ta en tur til Indonesia, som bare er liten times båttur unna, og da snakket vi med den norske ambassaden her. De sa at det var ingen vits i å ta noen sjanser, forklarer Johansen til TV 2 Nettavisen.

Tre norske
Johansen har fått merke hvor mye denne saken betyr for muslimene i Singapore.

- Vi var en tur i Kuala Lumpur i Malaysia og da valgte vi å fortelle at vi var fra Island, bare for å være på den sikre siden. Det er ikke nødvendig å oppsøke bråk, forteller 24-åringen fra Bergen.

Rundt 3000 mennesker studerer ved Singapore Management University, hundre av dem er utvekslingsstudenter og bare tre er norske.

- Det er ganske mange svensker som går her, men ingen danske. Det er vel kanskje like greit, sier Johansen som understreker at han aldri har følt seg truet.

Egypt
Tidligere denne uken gikk Egypt-studenten Pål Skeggs fra Hommersåk ut i Stavanger Aftenblad og fortalte at han var veldig lei av å forsvare at han er norsk. I Egypt sier også de norske studentene at de er fra Island for å slippe å provosere muslimer.

- Den lokale kjøpmannen husket at jeg er norsk, og begynte å spørre meg ut. Plutselig sto jeg med ryggen mot veggen mens fire-fem pågående mannfolk fyrte løs med spørsmål om karikaturene og hvordan jeg kunne gjøre noe sånt. Det var ikke kjekt i det hele tatt, fortalte Skeggs til avisa.

Han er student i Kairo, og har tydelig merket holdningsendringen overfor nordmenn i muslimske land. Tidligere fikk han bare godord når han fortalte at han er norsk. Pål Skeggs snakker arabisk, og har et stort fortrinn framfor mange andre. Men det er veldig vanskelig å forklare hvordan systemet med ytringsfrihet og pressefrihet virker i Norge

Hele karikatur-striden startet i Egypt. Bare fire dager etter at den danske statsministeren nektet å ta imot ambassadører fra 11 muslimske land, innkalte utenriksministeriet i Kairo den danske ambassadøren for å protestere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.