*Nettavisen* Nyheter.

- Saddam var sikker på å overleve

Saddam Hussein ga ikke ordre om motangrep da USA marsjerte inn i Irak, fordi han trodde bakkefremstøtet bare var et strategisk knep.

03.11.03 10:30

Den nå styrtede irakiske diktatoren var sikker på at han kom til å overleve en invasjon, skal Tariq Aziz ha forklart under avhør med amerikanske etterforskere, ifølge avisen The Washington Post.

Den tidligere irakiske visestatsministeren Tariq Aziz, som overga seg i april, skal ha fortalt etterforskere at Saddam, etter å ha møtt russiske og franske mellommenn, var overbevist om at han kunne unngå krig, skriver avisen.

Saddam var så sikker i sin sak at han unnlot å gi ordre om en militær motaksjon da amerikanske styrker stormet inn i Sør-Irak, fordi han trodde også dette var en slags finte, skal Tariq Aziz ha forklart under avhørene, ifølge The Washington Posts kilder.

Avisen skriver også at Aziz flere ganger kranglet med Saddam om landets våpenprogram. I 1999 diskuterte de to om Irak skulle utvikle langdistanseraketter. Saddam insisterte på at FN-resolusjon 687, som begrenset Iraks tilgang til å utvikle våpen, bare forbød Irak å ha langdistanseraketter dersom de var utstyrt med masseødeleggelsesvåpen.

- Nei, det er en rekkeviddebegrensning, skal Aziz ha fortalt Saddam, men diktatoren ga seg ikke.

- Nei, jeg vil sette i gang, sa Saddam.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.