RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sammen skal vi redde mange liv

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Kjell Magne Bondevik og Bill Clinton er blitt enige om å danne et partnerskap mot hiv og aids. – Sammen skal vi redde mange liv, sa Clinton.

- Tror du på demokrati og frihet, må vi gjøre noe med aids-problemet. Gjør vi ikke det risikerer vi å få massivt ustabile regimer, blant annet i det tidligere Sovjetunionen, advarte Clinton på en pressekonferanse i Oslo tirsdag.

Tidligere president Bill Clinton forteller at han har engasjert seg i hiv-problematikken fordi han mener det er en sykdom som kan få store konsekvenser også for demokratiene verden over. Han peker på at selv om problemet nå er størst i Afrika, er det i Russland, Karibia, India og Kina at antall hiv-smittede øker mest.

- Selv om to tredeler av tilfellene finnes på det afrikanske kontinentet, er økningen større i Russland, Karibia og Asia, påpekte Clinton.

40 millioner mennesker verden over har hiv, og i fjor døde over tre millioner mennesker av aids.

Norsk-clintonsk samarbeid
Under et møte på statsministerens kontor i Oslo ble Clinton enig med Bondevik om å samarbeide mot hiv-epidemien. Norge vil ikke bidra med penger direkte til stiftelsen. Bondevik har foreslått overfor Clinton at Norge og Clintons stiftelse jobber i partnerskap i to afrikanske land, som allerede får store beløp i bistand fra Norge, nemlig Tanzania og Mosambik.

For Bondevik var det viktig å minne om at hiv og aids ikke er noe som bare angår land langt utenfor Norges grenser.

- Vi har problemet i vårt nabolag også. Det er svært bekymringsfullt for Norge at det er et økende problem i Russland, supplerte Bondevik.

Senket prisene på medisiner
Clinton har gjennom sin stiftelse jobbet med å senke prisene på aids-medisiner. Han har klart å få i stand en avtale med produsentene som gjør at aidsmedisiner blir tilgjengelig for en tredel av tidligere pris i de karibiske landene og fire land i Afrika.

Nå er han glad for at Norge vi bidra ytterligere i kampen mot aids.

- Jeg liker dette landet godt, og beundrer den rollen det har i verden, sa Clinton under sitt fjerde Norges-besøk.

Norge planlegger å hjelpe Mosambik og Tanzania i å styrke deres kapasitet til å gjennomføre omfattende integrerte omsorgs-, behandlings- og forebyggingsprogrammer, i samarbeid med Clinton Foundation og andre partnere.

Øker norsk støtte gradvis
Støtten vil økes gradvis. Norske bidrag vil i løpet av de neste fem år kunne nå et mål på 20 – 25 millioner amerikanske dollar, forutsatt at samarbeidet utvikler seg positivt. Norge og Clinton Foundation vil sammen evaluere fremgangen med de aktuelle landene og med andre partnere.

Den norske støtten vil ikke gå til Clintons stiftelse, men direkte til mottagerlandene.

- På den måten vil hjelpen bidra til å bygge opp helsesystemet i landet, slik at de kan bekjempe ikke bare aids, men også sykdommer som tuberkolose og malaria, sa Clinton.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere