RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sammenstøt i Iran må etterforskes

Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI (AFP)
Sist oppdatert:
Amnesty International ber iranske myndigheter granske sikkerhetsstyrkenes hardhendte behandling av demonstranter i landet.

- De sjokkerende scenene hvor sikkerhetsstyrkene tyr til vold, må raskt bli etterforsket. De som er ansvarlige for menneskerettsbrudd, må stilles til ansvar, sier Hassiba Hadj Sahraoui, visedirektør for Amnestys program for Midtøsten og Nord-Afrika.

Les også:- Skyter på demonstrantene

Menneskerettsgruppen har fått rapporter om sivilkledde medlemmer av sikkerhetsstyrkene som bruker køller mot tilhengere av den iranske presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi, skriver NTB.

Ifølge Amnesty har protestene mot de offisielle resultatene fra forrige ukes valg spredt seg fra hovedstaden Teheran til flere andre byer, blant annet Rasht, Mashahd, Shiraz, Ahwaz, Zahedan og Oroumiye.

Men om presidentens tilhengere dominerte på gateplan, fant opposisjonen andre metoder for å spre budskapet sitt. Rett etter solnedgang gikk flere tusen mennesker i Teheran opp på hustak og ut på balkonger og ropte «Død over diktatoren» og «Gud er stor».

Sosiale internettsteder skal ha blitt brukt til å spre planene om den spesielle aksjonsformen, som har en spesiell symbolsk betydning i Iran. Samme type protester ble nemlig brukt av motstandere av det vestligstøttede monarkiet i landet, forut for den islamske revolusjonen i 1979.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere