RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Samveldet i hemmelige samtaler om dronning Elizabeths etterfølger


Den britiske monarken, dronning Elizabeth, fyller 92 år i april måned.
Den britiske monarken, dronning Elizabeth, fyller 92 år i april måned. Foto: Chris J Ratcliffe (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Samveldet av nasjoner skal trolig drøfte om hvorvidt prins Charles skal overta som organisasjonens symbolske overhode.

Samveldet av nasjoner (Commonwealth of Nations), tidligere kalt Det britiske samveldet, skal under et toppmøte i London i april drøfte dronning Elizabeths (91) arvtager som Samveldets symbolske overhode, melder BBC.

BBC har sett programmet for toppmøtet, og henviser samtidig til anonyme, offisielle kilder som hevder at det skal holdes hemmelige samtaler om hvorvidt prins Charles skal fortsette som overhode for Samveldet når dronningen dør.

Det er nemlig ingen automatikk i at den britiske monarken skal være leder for Samveldet.

- Denne tittelen går ikke i arv. Det betyr at Samveldet må bestemme seg for hva slags leder de skal ha når dronning Elizabeth dør, sier Storbritannia-ekspert og universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

- Det går rykter om at Samveldet må samle seg om en ny leder som ikke nødvendigvis er prins Charles, sier Mustad.

Samveldet har oppnevnt en «høynivågruppe» som skal se nærmere på hvordan den mellomstatlige organisasjonen skal styres. Høynivågruppen består av syv tidligere høytstående ministere fra Samveldet, og skal rapportere til Samveldets møte for regjeringssjefer (CHOGM) i London i april.

- Jeg antar at spørsmålet om etterfølgeren, uansett hvor smakløst det måtte være, vil bli tatt opp, sier en høytstående kilde i Samveldet til BBC.

En annen kilde opplyser også at spørsmålet trolig blir drøftet av Samveldets regjeringssjefer på sidelinjen av møtet.

- Ingen naturlig tilknytning

Samveldet av nasjoner består i dag av 53 medlemmer. Kun 13 av disse har den britiske monarken som sitt statsoverhode, deriblant New Zealand og Australia.

- Veldig mange av samveldelandene har ikke lenger noen naturlig tilknytning til det britiske monarkiet. New Zealand og Australia har allerede begynt å tenke på hva de skal gjøre med deres statsoverhode når dronning Elizabeth dør. De føler ikke lenger at de har en direkte tilknytning til Storbritannia, som da de var en del av det britiske imperiet, sier Mustad.

Selv om prins Charles overtar som den britiske monarken etter dronning Elizabeths død, er det ingen automatikk i at han også blir symbolsk statsoverhode for Samveldet av nasjoner, tidligere kalt Det britiske samveldet.

- En slags frontfigur

Dronning Elizabeth ble erklært som Samveldets overhode under kroningen i 1953. Hennes far, kong George, hadde posisjonen før henne.

- Samveldet er en samling av gamle kolonier fra det britiske imperiet. Dronning Elizabeth var regent for Storbritannia allerede i 1952, og var da regent for mange av disse gamle koloniene. Den funksjonen hun har hatt, er en slags frontfigur for Samveldet, sier Mustad.

Dronningen selv har jobbet på egenhånd for å sikre at sønnen Charles overtar etter henne, og skal ha sendt høytstående representanter rundt til medlemslandene for å drive lobbyvirksomhet.

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad.

- Litt historisk passé

Enhver beslutning om et fremtidig symbolsk overhode, må tas av Samveldets regjeringssjefer når dronning Elizabeth dør. Det finnes imidlertid ingen formell prosess i å velge en etterfølger.

Mustad utelukker ikke at én av statsoverhodene fra de andre medlemslandene kan bli oppnevnt som ny leder for Samveldet etter dronning Elizabeths død.

- Jeg har egentlig sagt lenge at de enten burde modernisere Samveldet eller avskaffe det. Det har en kolonial overlevelse i seg som er litt historisk passé, sier Mustad.

Et annet mulig utfall er at Samveldet enten vedtar en engangsbeslutning om at prins Charles overtar som overhode for Samveldet, eller at de vedtar en beslutning som innebærer at det blir en automatikk i at den britiske monarken utnevnes som overhode.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere