*Nettavisen* Nyheter.

- Se oss i øynene, Blair, og si at du ikke løy

MISTET BROREN: Sarah O'Connor (til høyre), søster til en av soldatene som mistet livet da britene ble med på invasjonen av Irak, sa fremleggelsen av Chilcot-rapporten var som å få nyheten om brorens død på nytt. Foto: Jeff J. Mitchell (AP)

Etterlatte etter britiske soldater sier Tony Blair og hans regjering førte nasjonen bak lyset under Irak-krigen.

06.07.16 21:01

Minst 150.000 irakere og 179 britiske soldater mistet livet som følge av Irak-krigen. Onsdag kom den offisielle granskingsrapporten som gir knusende kritikk av Tony Blair og hans regjering.

Les også: Blair i 2002: Lovet Bush støtte uansett hva som kom til å skje

Ifølge rapporten var beslutningen om å delta i krigen basert på feilaktig etterretning, og planleggingen var utilstrekkelig.

På en tårefylt pressekonferanse etter at granskingsrapporten var offentliggjort var pårørende tydelig opprørt og etterlyste større selvkritikk fra de ansvarlige.

- Bevisste løgner

Reg Keys, som mistet sin sønn da han ble drept av en irakisk mobb i 2003, sa det var klart at daværende statsminister Tony Blair med vilje hadde villedet britene om trusselen Saddam Hussein utgjorde. Keys sa det var hans bestemte oppfatning at Blair visste det var en løgn at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen som kunne tas i bruk på kort tid.

Roger Bacon, som mistet sin 34 år gamle sønn da han ble drept av en veibombe i Basra i 2005, sa på pressekonferansen at han ville vite hvorfor tidligere statsminister Tony Blair «ikke kan se meg i øynene og si at han ikke forledet nasjonen».

Les også: Corbyn beklager Irak-krigen på vegne av Labour

- Vi var stolte over at våre ektefeller, sønner og døtre tjente landet, men vi kan ikke være stolte av måten regjeringen har behandlet dem på, sa Bacon ifølge Sky News.

- Lære av feiltrinn

Han sa Chilcot-rapporten må brukes slik at man lærer av alle feiltrinnene ved Irak-krigen og ikke gjentar dem.

Sarah O'Connor mistet sin bror Bob O'Connor. Han tjenestegjorde i Irak og mistet livet da flyet hans ble skutt ned i 2005. Til pressekonferansen med de pårørende hadde hun med seg brorens ID-nummer fra han tjenestegjorde - G8153380 inngravert på en spesiallaget brosje.

Kalte Blair en terrorist

Også hun ville vite hvorfor Tony Blair ikke var der og så de pårørende i øynene.

VIDEO: Se Sarah O'Connor på pressekonferansen her. Video hentet fra Mirror Online.

Sarah O'Connor sa hun følte sinne da Chilcot-rapporten ble lagt fram og at det var som å gjenoppleve dagen da hun fikk beskjed om at broren var drept, skriver Mirror Online.

- Og det er en terrorist verden skal passe seg for, og det er Tony Blair, utbrøt hun.

Tidligere statsminister Tony Blair kommenterte rapporten på en egen pressekonferanse der han uttrykte sorg, anger og beklagelse, men likevel forsvarte invasjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tidligere statsminister Tony Blair holdt sin egen pressekonferanse etter at Chilcot-rapporten var lagt fram. Her uttrykte han sorg og anger, men understreket at beslutningen om å bli med på invasjonen av Irak likevel var riktig etter hans mening. Foto: Stefan Rousseau (PA)

Ønsker rettsprosess

Familiene til soldatene som er blitt drept ønsker en rettsprosess, men jurist Sofie Høgestøl mener det er lite trolig at Tony Blair blir stilt for riksrett eller etterforsket av Den internasjonale straffedomstolen.

- Ingen har blitt stilt for riksrett i Storbritannia siden 1806, og det er lite trolig at de vil gjenopplive den loven. Men de siste ukene har vist at alt kan skje i Storbritannia, sier Høgestøl, stipendiat ved Det juridiske fakultetet på Universitetet i Oslo, til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.