RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Selvmordsbomber bestakk seg om bord på fly

Én av de to selvmordsbomberne som skal ha sørget for at to russiske passasjerfly styrtet i august, bestakk en flyplassansatt for å komme seg om bord.

Den ene mistenkte, Satsita Jebirkhanova, ble pågrepet av politiet på flyplassen sammen med den andre mistenkte, Aminat Nagajeva, kort tid før flyene skulle lette fra flyplassen Domodevovo i Moskva, ifølge russiske medier.

Deretter var det en flyplassansatt som «i strid med alle lover fikk de to terroristene om bord på flyet etter å ha mottatt bestikkelser», sier riksadvokat Vladimir Ustinov til det russiske nyhetsbyrået Interfax og avisen Rossiskaja Gazeta.

- Ikke sjekket
Jebirkhanova og Nagajeva kom begge fra den krigsherjede utbryterrepublikken Tsjetsjenia sør i Russland. Begge to var også tidligere arrestert av politiet på grunn av mistanke om at de «kunne ha deltatt i terrorhandlinger», sier Ustinov.

Før de to gikk om bord i ulykkesflyene, ble passene deres gitt til en politikaptein for kontroll, men den ikke navngitte kapteinen løslot de to tsjetsjenske kvinnene uten å kroppsvisitere de to eller sjekke dokumentene deres.

Jebirkhanova skal deretter ha bestukket en mellommann som hjalp henne med å få en billett til flyavgangen. Mellommannen, som bare identifiseres som Arutjunov, betalte en del av summen til en flyplassansatt, som skrev ut billetten, opplyser den russiske riksadvokaten til Interfax.

90 drept
Samtidig sjekket Nagajeva inn på det andre flyet, men det er foreløpig uklart om hun hadde billett, eller om også hun bestakk tjenestemenn for å komme seg om bord.

Til sammen var 90 mennesker om bord i de to Tuploev-flyene som styrtet, og samtlige ble drept i den doble terroraksjonen 24. august.

Flyene tok av fra flyplassen Domodevovo med en times mellomrom, og de styrtet omtrent samtidig flere hundre kilometer fra hverandre.

Russiske tjenestemenn har tidligere bekreftet at det var eksplosjoner om bord som var årsaken til at de to flyene styrtet.

©NTB

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere