RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Senterpartiet godtar EØS...

Sist oppdatert:
... men vi liker det ikke, sier Åslaug Haga. Hun forsvarte utenrikspolitikken til det rødgrønne regjeringsalternativet i debatt med utenriksminister Jan Petersen.

- Hva Senterpartiet måtte mene i utenrikspolitikken er ikke egentlig så veldig interessant. Spørsmålet er hva slags politikk en eventuell rødgrønn regjering vil føre, sier utenriksminister Jan Petersen til TV 2 Nettavisen.

Han møtte Senterpartiets leder Åslaug Haga til utenriksduell på Sps grønne valgbod ved Karl Johan i Oslo torsdag.

- Dere har ikke et eneste utenrikspolitisk standpunkt dere er enige om, utfordret han Haga foran omlag 100 fremmøtte.

- Folk forstår selvsagt at når tre ulike partier skal samarbeide må de sette seg ned etter valget og forhandle, svarte hun.

- Og der er hovedforskjellen. Vi har allerede blitt enige om en felles utenrikspolitikk, og det er den vi går til valg på, sa Petersen.

- SV må akseptere NATO
- Det rødgrønne alternativet er enige om hovedtrekkene i norsk utenrikspolitikk, så du kan sove usedvanlig godt om natta om vi skulle vinne, sa Haga.
- I et rødgrønt regjeringssamarbeid må SV akseptere NATO, og Sp må akseptere EØS-avtalen. Det har vi også gjort, men vi liker det ikke, sa hun.

Sp-lederen kom også med løfter om en mer aktiv FN-politikk.

- Vi vil ikke isolere oss, men bidra til et reformert FN og flere nordmenn i tjeneste med blå hjelmer. Vi vil endre den passive utenrikspolitikken den sittende regjeringen har ført, sier Haga.

- Aktiv utenrikspolitikk
- Hvis du mener vi er passive i forhold til FN lurer jeg på hvordan det hadde seg at det var jeg som ble bedt om å få i stand en avtaletekst i forhold til atomnedrustning?, spurte utenriksminister Petersen.

Etter et mislykket møte om nedrustning og ikke-spredning i mai ba FN Norge om å lage et forslag til en ny avtaletekst.

- Valget 12. september vil være med å avgjøre om Norge skal ha en aktiv utenrikspolitikk. Det er behov for land som tør å ta beslutninger på egen kjøl, fastholdt Haga i sin sluttappell.

- Dette er valget mellom et velprøvd regjeringsalternativ som har levert trygghet og optimisme gjennom fire år, og et eksperiment vi ikke riktig vet hva står for, mente Petersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere