RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sharon går mot katastrofe

Sist oppdatert:
Fire eks-ledere i den israelske sikkerhetstjenesten mener fortsatt at okkupasjon av de palestinske områdene vil føre til katastrofe.

De fire tidligere lederne av Shin Bet kommer med den krasse kritikken av Sharon i et intervju i landets største avis Ydiot Aharonot fredag, melder AFP.

Rett mot katastrofe
- Vi går rett mot en katastrofe dersom vi ikke gir opp Stor-Israel, sier Avrahan Shalom i intervjuet om den israelske høyrefløyens prosjekt om å legge under seg alt land mellom Middelhavet og Jordan-elven.

Shalom, som ledet sikkerhetstjenesten Shin Bet mellom 1980 og 1986, varslet også om en kommende katastrofe dersom «vi ikke innser en gang for alle at det er andre folk som lider og som vi oppfører oss skammelig mot».

- Vi ydmyker palestinerne, og de kan ikke tolerere det, akkurat som vi ikke kunne tolerere det dersom vi var i deres posisjon, men vi er likevel ikke i stand til å gjøre den minste ting for å forandre denne situasjonen, sier Shalom.

Må dele Jerusalem
Også Shaloms tre etterfølgere Yaacov Peri, Karmi Gilon, og Ami Ayalon sier seg enig med Shalom.

- Vi synker dypere ned i den blodige hengemyren hver dag, og betalere en stadig høyere økonomisk og internasjonal pris, sier Peri.

Han krever at Israel umiddelbart trekker seg tilbake fra Gaza-stripen og fjerner ulovlige bosettinger på Vestbredden. I et intervju med israelsk radio sa Peri at «til slutt har ikke Israel noe annet valg enn å trekke seg tilbake fra områder erobret i juni 1967» og akseptere «deling av Jerusalem».

Må fjerne bosetterne
Karmi Gilon advarer også mot faren de militante bosetterne utgjør, og mener Israel først som sist må ta et oppgjør med dem.

Ami Ayalon anslår at mellom 10 og 15 prosent av de anslagsvis 200.000 bosetterne vil gripe til våpen dersom israelske styrker forsøker å fjerne dem, men ser ikke oppgaven som umulig dersom den politiske viljen er til stede.

De tidligere Shin Bet-ledernes syn står i sterk kontrast til den politikken den nåværende sjefen Avi Dichter fører. Han går mot enhver lettelse av presset på den palestinske befolkningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere