*Nettavisen* Nyheter.

- Sijaleder har rømt Irak

Foto: (Scanpix)

Den unge, sjiamuslimske lederen Moqtada Al-Sadr skal ha forlatt Irak og søkt tilflukt i Iran. Men partiet Al-Sadr, avviser overfor Nettavisen dette.

14.02.07 12:01

Dette melder flere amerikanske medier. Ifølge en amerikansk offiser som ønsker å være anonym skal han ha reist fra Irak i bil for to eller tre uker siden. Al-Sadr frykter at han skal være et mål for amerikanske styrker som nå iverksetter en ny sikkerhetsplan for Bagdad.

- Han har ikke reist alene til Iran. Flere av hans nærmeste medarbeidere skal også ha reist sammen med ham, sier en anonym kilde.

Forsatt i Irak
Men Falah Shanshal, parlamentsmedlem fra partiet Al-Sadr, avviser overfor Nettavisen at Al-Sadr har forlatt landet.

- Han er forsatt i Irak og befinner seg på et trygt sted. Vi støtter sikkerhetsplanen i Bagdad. Men vi begynner å tro at planen fra USA er rettet mot motstanderne av den amerikanske okkupasjonen. Vi advarer USA om å legge planer om å drepe partileder Moqtada Al-Sadr, sier Falah til Nettavisen på telefon fra Bagdad.

Al-Mahdi-hæren som knyttes til Al-Sadr står bak mye av volden og drapene i Irak, blant annet mot sunnimuslimer.

Passe på Han
Journalist Majid Hamid sier til Nettavisen at en del av den ny sikkerhetsplanen ikke bare er rettet imot militsgrupper og opprørere, men mot religiøse ledere og politikere fra både sija- og sunni-irakere, som USA mener er den største trusselen mot Iraks sikkerhet.

- Det er kjent i Irak at statsminister Nuri Al-Maliki har bedt Moqtada Al-Sadr å forlate Irak imidlertid til den amerikanske sikkerhetsplanen er gjennomført. Al-Maliki er svært avhengig av Sadr for å holde på den sjiamuslimske politiske støtten. Al-Sadrs parti har seks ministre i regjering og 32 parlementsmedlemmer i nasjonalforsamlingen. Han er en viktig alliert for Nuri Al-Maliki. Alle vet her at USA presser Al-Malikis regjering til å avvæpne militsens grupper, blant annet Al-Sadrs gruppe, sier Majid til Nettavisen fra Bagdad.

Majid sier at det finnes 30 sijamilitsgrupper blant annet Al-Mahdi-hæren. I Irak og i de siste månedene har amerikanske militære drept og arrestert flere hundre medlemmer av Al-Mahdi-militsen.

Sikkerhetsplanen
statsminister Nuri Al-Maliki sier at sikkerhetsplanen i Bagdad startet onsdag. 50 tusen irakiske soldater og 35 tusen amerikanske soldater deltar i sikkerhetsplanen.

- Vi skal dele Bagdad til ni soner. For hver sone skal den irakiske hæren få støtte av 900 amerikanske soldater. Operasjon skal starte snart, sa talsmann for den irakiske hæren, Qassem Al-Mossawi til Nettavisen på telefon fra Bagdad den 07. februar.

- Men en del av militsgruppene bruker militæruniformer for politi og forsvaret?

- Operasjonene skal være tøffe for å få slutt på volden i Bagdad, og rammer alle militisgrupper. Dette en viktig operasjon for å samle irakerne på ett spor, ellers vil situasjonen bli verre og verre, sa Al-Mossawi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.