RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sikkerhetsagent smittet i Mexico

Foto: Herbert Knosowski (AP)
Sist oppdatert:
Svineinfluensaen kan ha nådd fram til Det hvite hus.

Det hvite hus har mistanke om at en person i Barack Obamas sikkerhetsteam ble smittet av svineinfluensa, skriver Washington Post.

Personen var med presidenten på statsbesøk til Mexico tidligere denne måneden.

Sikkerhetsagenten skal ha overført viruset til sin kone, sønn og nevø, opplyser talsmann for Det hvite hus Robert Gibbs.

Obama har ingen symptomer
Mannen var en del av sikkerhetsdelegasjonen til energiminister Steven Chu, som reiste sammen med Obama til Mexico 16. april

Gibbs sier at Obama ikke har noen symptomer og at legene i Det hvite hus ikke ser noen grunn til at presidenten skal undersøkes.

Det var torsdag at kona, sønnen og nevøen til sikkerhetsmedarbeideren ble testet positivt til foreløpige prøver av svineinfluensaen.

Gibbs sier at sikkerhetspersonen selv ikke testet positivt til viruset, antakelig fordi han allerede var blitt frisk da prøvene ble gjennomført. Mannen skal allerede være tilbake på jobben.

Nivå fem
Verdens helseorganisasjon (WHO) har hevet beredskapsnivået for en pandemi til fase fem, som er det nest høyeste nivået. Det skjedde onsdag etter at det ble stadfestet at svineinfluensaen har etablert seg i to land, USA og Mexico, og er smittsom mellom mennesker.

Hovedfaser i en pandemi

1. Ingen nye virus
Ingen nye influensavirussubtyper er oppdaget hos mennesker. En influensavirussubtype som kan forårsake infeksjon hos menneske kan være til stede hos dyr. I så fall anses risikoen for smitte til mennesker som lav.

2. Nytt virus hos dyr
Ingen nye influensavirussubtyper er oppdaget hos mennesker. Imidlertid sirkulerer det dyreinfluensavirus som utgjør en reell risiko for sykdom hos mennesker. Pandemisk årvåkenhetsperiode

3. Smitte til menneske(r)
Sykdom hos menneske med ny subtype, men ingen spredning mellom mennesker, eller sjeldne tilfeller av smitte til nærkontakter.

4. Begrenset smitte mellom mennesker
Små klynger med begrenset spredning mellom mennesker, men geografisk begrenset, noe som antyder at viruset ikke er godt tilpasset mennesker.

5. Økende, men ikke svært smittsomt
Større klynger av personer med infeksjon, men fortsatt geografisk begrenset, noe som antyder at viruset er i ferd med å tilpasse seg mennesker, men fortsatt ikke smitter lett mellom mennesker (betydelig pandemirisiko).

6. Pandemi
Økende og vedvarende smitte i den generelle befolkningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere