*Nettavisen* Nyheter.

- Sikre på at islamister står bak

Kilder i Spanias etterretningstjeneste sier de er 99 prosent sikre på at islamske terrorister står bak bombeangrepet. Offisielt holder spanske myndigheter fortsatt ETA som hovedmistenkt.

13.03.04 18:10

Bombeaksjonene var "et angrep av radikale islamister, utført av en gruppe på mellom ti og 15 personer som kan ha forlatt landet allerede" , sier en anonym etterretningsagent til den private radiokanalen Cadena Ser ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ifølge kilden er den nasjonale etterretningstjenesten CNI 99 prosent sikre på at islamske terrorister står bak.

- Hvorvidt vi snakker om al-Qaida er fortsatt ikke avgjort. Den organisasjonen består av over 100 andre organisasjoner eller celler som kan stå bak dette. Det som er sikkert, er at vi arbeider med teorien om at islamister er involvert, sier kilden videre.

- ETA hovedmistenkt
Men så sent som lørdag formiddag framholdt spanske myndigheter at de fortsatt holder den baskiske separatistorganisasjonen ETA som hovedmistenkt for terroraksjonen i Madrid.

- Ingen nye spor peker mot al-Qaida. ETA forblir vår hovedmistenkte, sa innenriksminister Angel Acebes.

Spanske myndigheter vil imidlertid ikke utelukke muligheten for at ulike militante grupper har samarbeidet, sa han.

Ifølge innenriksministeren følger etterforskningen fortsatt begge spor.

ETA har hele tiden avvist at de står bak bombeangrepene i Madrid. Senest fredag kveld kom separatistbevegelsen med en uttalelse til spanske medier der de tok avstand fra terroraksjonen.

Påtok seg ansvaret
Torsdag kveld påtok en gruppe i Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk seg ansvaret for angrepene mot jernbanen i Madrid. Spansk politi har også funnet en varebil med detonatorer og en lydkassett med koranvers i en varebil like ved dødsstasjonen Alcala de Henares øst for Madrid.

200 mennesker ble drept i terroraksjonen. Ifølge myndighetene i Madrid er fremdeles 289 av de 1482 skadde etter togeksplosjonen på sykehus. For 18 av dem er tilstanden kritisk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.