*Nettavisen* Nyheter.

- Sikrer krigens verste våpen

Foto: YURI KADOBNOV (Afp)

Nå er den viktige avtalen ratifisert av både USA og Russland.

26.01.11 15:31

Den russiske nasjonalforsamlingen har onsdag godkjent nedrustningsavtalen mellom USA og Russland. Dermed er avtalen om atomnedrustning ratifisert av begge land, melder BBC.

Nyheten om ratifisering blir godt mottatt av norske myndigheter.

- Jeg er svært glad for at Russland nå har ratifisert den nye START-avtalen om reduksjon av strategiske atomvåpen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

Atomavtalen som ble signert av president Dmitrij Medvedev og president Barack Obama, ble enstemmig vedtatt i Overhuset i det russiske parlamentet. Det skjer en dag etter at avtalen ble ratifisert i Underhuset (Duma red.anm.)

Ruster ned med 3000 våpen
Avtalen tilsier at hvert land skal kvitte seg med 1550 kjernevåpen. Det amerikanske senatet vedtok avtalen like før jul etter en omfattende dragkamp mellom republikanere og demokrater. 71 stemte for mens 26 stemte mot.

Den nye START-avtalen (Strategic Arms Reduction Treaty) vil erstatte forgjengeren fra 1991, som utløp i 2009.

Den nye avtalen åpner også for at landene får tilgang til å inspisere hverandres atomvåpenkapasitet. I tillegg foreligger konkrete, bindende avtaler om hvor mange kjernevåpen de til enhver tid får lov til å ha utplassert på land, ubåter og bombefly.

Obama og Medvedev signerte avtalen i Praha 8. april i fjor. Men førstnevnte har hatt store vansker med å få Kongressen til å ratifisere avtalen, som følge av valgnederlaget under høstens mellomvalg i USA.

Hyllet START-avtalen
Men under Obamas tale om rikets tilstand (State of the Union) tirsdag, hyllet han den nye START-avtalen.

- Det amerikanske lederskapet har hatt en sentral rolle i forsøket på å sikre krigens verste våpen. Fordi republikanere og demokrater ratifiserte START-avtalen, så vil langt færre kjernevåpen og utskytningsramper bli utplassert, sa Obama i talen.

Obamas engasjement rundt nedrustning av atomvåpen er en av hovedgrunnene til at han fikk tildelt Nobels fredspris i 2009.

Duma la imidlertid til et tilleggspunkt som gjøre det mulig for Russland å trekke seg fra avtalen dersom de føler seg truet av amerikanske handlinger, skriver Deutsche Welle.

Russland mener et planlagt rakettskjold over Øst-Europa kan utgjøre en direkte trussel mot landet. Men USA hevder hensikten med skjoldet er å avverge eventuelle framtidige angrep fra Iran.

Amerikanske senatorer la også til et ikke-bindende tilleggspunkt om at USAs nåværende atomvåpenarsenalet skulle moderniseres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag