*Nettavisen* Nyheter.

- Situasjonen for Jarle er kritisk

Foto: Jarle Trå (-)

Tilstanden er kritisk for Jarle Trå.

25.05.09 15:05

Mandag morgen ble det kjent at den norske fjellklatreren Jarle Trå ble funnet i live og i god behold på Everest, etter å ha vært savnet siden fredag.

NRK melder at tilstanden til den norske fjellklatreren Jarle Trå er kritisk. Stein Grønnerøe, som er sammen med Jarle Trå i ABC-leiren på 6200 meters høyde i Himalaya, sier at Trå ikke er i «god behold».

- Det har vi aldri rapportert om. Situasjonen for Jarle er meget kritisk. Han er kraftig nedkjølt, og har store frostskader på hender og føtter. Vi gjør hva vi kan for å stabilisere tilstanden hans, sier Grønnerøe til NRK.no.

Må ned til basecamp
- Vi kan ikke uttale oss om helsetilstanden til Jarle Trå, siden vi ikke selv har hatt mulighet til å sjekke den. Sammen med andre klatreekspedisjoner forsøker vi nå å evakuere klatreren ned fra 6200 meters høyde og ned til Base Camp på 5200 meter, sier Ragnhild Imerslund i UD til Nettavisen.

Herfra ønsker norske myndigheter å frakte klatreren i sikkerhet ved å transportere han med et redningshelikopter. UD er i kontakt med kinesiske myndigheter for å få gjennomført en slik transport, men venter fortsatt på tilbakemelding.

- Medtatt og nedkjølt
Den erfarne klatreren ringte på mandag selv og meldte fra at han var i god behold, opplyser Utenriksdepartementet (UD) til Nettavisen.

- Han meldte seg klokken 04.55 mandag, bekrefter Imerslund.

Trå befinner seg på ABC (Advanced Base Camp) og skal etter planen bli fraktet ned til Base Camp så snart som mulig. Trå lyktes denne gangen med å nå toppen av verdens høyeste fjell - etter at han måtte gi opp forsøket i 2005.

- Han er medtatt og nedkjølt, sier Imerslund.

Til topps - uten oksygen
Mandag morgen snakket Nettavisen med klatrevennen Tormod Granheim. Han fortalte til Nettavisen at Trå er ved 6.400 meter og i god behold.

- Jeg er veldig, veldig glad, sier Granheim til Nettavisen.

- Hvordan har Trå hatt det i helgen?

- Det er vanskelig å si. Jeg har akkurat snakket med Trås pressetalsmann, som sier at Trå er såpass sliten at han foreløpig ikke kan redegjøre for helgen.

- Fikk hjelp
- Men han skal være trygg på den høyden han nå befinner seg, legger Granheim til.

Klatrevennen har vært bekymret:

- Jeg var ikke overbevist om at dette skulle gå bra. Trå fikk hjelp av noen sherpaer på 8.000 meters høyde, etter det jeg har hørt, sier Granheim - som selv nådde toppen av Mount Everest for tre år siden.

- Hvordan blir ferden til Trå videre?

- Trå er fin i bena, nå må han gå 2,5 mil videre i en steinrøys på en isbre, så det er ganske krevende terreng. Når han når Base Camp, er det vei, og da kan han kjøre bil.

- I dag
- Når ventes Trå å nå Base Camp?

- Det er vanskelig å si, han kan overnatte underveis. Men jeg håper han kommer ned i løpet av dagen, sier Granheim.

- Hva vil du si om denne innsatsen, klatre alene og uten oksygen?

- Det er noe av det mest krevende man kan gjøre. Det kan høres dumdristig ut, men Jarle er sterk, det blir avgjørende. Dermed har han helt andre grenser enn folk flest, sier Granheim til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.