- Sivile blør i hjel i Falluja

Foto: Scanpix/AP Photo/John Moore

Kampene om kontrollen i Falluja er så harde at skadde sivile ikke tør oppsøke lege. Ni år gamle Ghaith blødde i hjel mens familien så på.

09.11.04 22:50

Mohammed Abboud sier til Reuters at han ikke hadde noe annet velg enn å sitte passivt å se på at sønnen blødde i hjel.

Niåringen fikk skader i magen da huset ble truffet av en bombe grytidlig tirsdag morgen.

Kampene ute i gatene var så voldsomme at Abboud ikke turte å bevege seg utendørs. Det er dessuten innført portforbud i byen. I tillegg har amerikanske bomber regnet over byen det siste døgnet.

- Vi kunne ikke frakte ham til sykehus. Vi begravde ham i hagen fordi det er for farlig å gå ut, sier Abboud.

- Vi bandasjerte magen hans og gav ham vann, men han mistet mye blod og døde i ettermiddag, forteller Abboud.

Innbyggere i byen sier at svært mange sivile har mistet livet i kampene det siste døgnet.

Stengte dører
Leger ved sykehusene i Falluja bekrefter at minst 15 døde sivile ble brakt inn bare mandag. I dag er ingen av sykehusene åpne. Det betyr at det heller ikke er mulig å få uavhengige tall på skadde og drepte.

- Det fins ikke en eneste kirurg i Falluja. En av ambulansene er truffet og en lege skadd. Det fins massevis av skadde sivile som vi ikke kan flytte ut av hjemmene deres. En 13-åring døde akkurat i armene mine, forteller lege Sami al-Jumaili på telefon fra et bolighus i byen.

Dette skjer til tross for at USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld i går forsikret om at kampene ikke skulle gå utover sivilbefolkningen.

- Mange sivile kommer ikke til å bli drept, i hvert fall ikke av våre styrker. De er disiplinerte og godt trente, sa han på en pressekonferanse i Pentagon.

Sykehus truffet
Amerikanske styrker tok allerede før det store slaget begynte mandag, kontroll over det største sykehuset i Falluja.

Flere mindre klinikker ble truffet av bomber i natt. Både ansatte og pasienter skal være skadd og drept, men dette benekter amerikanske militærtalsmenn.

Iraks statsminister Iyad Allawi opplyste mandag at amerikanske og irakiske styrker pågrep 38 opprørere på et sykehus og beskyldte legene for å overdrive tallet på sivile ofre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag