- Sjokkert og glad

Foto: AP (Ap)

Liu Xiaobos kone drar for å overbringe nyheten om fredsprisen til sin fengslede mann.

09.10.10 08:48

- Jeg er fullstendig sjokkert og så glad, sa Liu Xiaobos kone, Liu Xia, til CNNs reporter kort tid etter at kunngjøringen fra Nobelinstituttet i Oslo nådde verden.

- Han sier han føler det som sin plikt å fortsette og ytre sin mening, uansett hva kinesiske myndigheter gjør, sier hun i et intervju med BBC News.

Se BBCs intervju med Liu Xia her

Liu Xia forteller at hun besøkte mannen sin senest 9. september. Hun forteller at han er i god form fysisk og mentalt og at han får en times mosjon hver dag.

Ifølge CNN pakker hun nå og gjør seg klar for å reise og møte mannen sin og overbringe ham nyheten. Hun blir overvåket av politiet.

Årets fredsprisvinner soner en dom på 11 år i fengsel for «undergraving av statens makt».

Han er medforfatter til et charter 8-dokument, som tar til orde for demokratiske reformer i Kina. Han deltok i Tiananmen-protestene i 1989.

Fredsprisvinnerens advokat, Shang Baojun, sier til CNN at prisen kan bety at hans klient må tilbringe lengre tid bak murene.

- Jeg håper han vil bli løslatt tidligere på grunn av prisen, men i virkeligheten kommer det ikke til å skje, sier han ifølge CNN.

Amnesty International har oppfordret Kina til å løslate alle samvittighetsfanger etter kunngjøringen om at Liu Xiabo får årets fredspris.

Liu Xiaobo har blitt et symbol på motstanden mot kommunistpartiet, som ikke viser noen tegn til å gi etter for vestlig press om å gjennomføre demokratiske reformer.

Kina sier Nobelkomiteen krenker sine egne prinsipper ved å tildele prisen til «den kriminelle» Liu Xiaobo, melder nyhetsbyrået AP.

Les også: - Nobelkomiteen bryter sine egne prinsipper

- Liu Xiaobo er dømt til fengsel av kinesiske justismyndigheter for å ha brutt kinesisk lov. Han handlinger strider mot prinsippene til Nobels fredspris, sier talsperson for Det kinesiske utenriksdepartementet Mao Zhaoxu, ifølge CNN.

Her er et tv-innslag fra CNN:

HTML EMBED

Her er et intervju med en annen advokat om fredagens fredspris:

HTML EMBED

Les også: - Det blir utfordrende å være norsk diplomat

Les også: CNNs sendinger gikk i svart

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag