RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sjokkert og glad

Foto: AP (Ap)
Sist oppdatert:
Liu Xiaobos kone drar for å overbringe nyheten om fredsprisen til sin fengslede mann.

- Jeg er fullstendig sjokkert og så glad, sa Liu Xiaobos kone, Liu Xia, til CNNs reporter kort tid etter at kunngjøringen fra Nobelinstituttet i Oslo nådde verden.

- Han sier han føler det som sin plikt å fortsette og ytre sin mening, uansett hva kinesiske myndigheter gjør, sier hun i et intervju med BBC News.

Se BBCs intervju med Liu Xia her

Liu Xia forteller at hun besøkte mannen sin senest 9. september. Hun forteller at han er i god form fysisk og mentalt og at han får en times mosjon hver dag.

Ifølge CNN pakker hun nå og gjør seg klar for å reise og møte mannen sin og overbringe ham nyheten. Hun blir overvåket av politiet.

Årets fredsprisvinner soner en dom på 11 år i fengsel for «undergraving av statens makt».

Han er medforfatter til et charter 8-dokument, som tar til orde for demokratiske reformer i Kina. Han deltok i Tiananmen-protestene i 1989.

Fredsprisvinnerens advokat, Shang Baojun, sier til CNN at prisen kan bety at hans klient må tilbringe lengre tid bak murene.

- Jeg håper han vil bli løslatt tidligere på grunn av prisen, men i virkeligheten kommer det ikke til å skje, sier han ifølge CNN.

Amnesty International har oppfordret Kina til å løslate alle samvittighetsfanger etter kunngjøringen om at Liu Xiabo får årets fredspris.

Liu Xiaobo har blitt et symbol på motstanden mot kommunistpartiet, som ikke viser noen tegn til å gi etter for vestlig press om å gjennomføre demokratiske reformer.

Kina sier Nobelkomiteen krenker sine egne prinsipper ved å tildele prisen til «den kriminelle» Liu Xiaobo, melder nyhetsbyrået AP.

Les også: - Nobelkomiteen bryter sine egne prinsipper

- Liu Xiaobo er dømt til fengsel av kinesiske justismyndigheter for å ha brutt kinesisk lov. Han handlinger strider mot prinsippene til Nobels fredspris, sier talsperson for Det kinesiske utenriksdepartementet Mao Zhaoxu, ifølge CNN.

Her er et tv-innslag fra CNN:

Her er et intervju med en annen advokat om fredagens fredspris:

Les også: - Det blir utfordrende å være norsk diplomat

Les også: CNNs sendinger gikk i svart

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere