RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: EPA/Mike Theiler

- Sjokket 11.9. åpnet verdens øyne

Sist oppdatert:
USAs topp-politikere og militære må endelig svare på hvordan terrorangrepene 11. september 2001 kunne skje. Under den åpne høringen forsvarer lederne både fra Clinton- og Bush-administrasjonene seg med nebb og klør.

- Det ville vært veldig vanskelig, før 11. september, å overbevise noen om at en invasjon av Afghanistan var nødvendig, sa Madeleine Albright (t.v.), utenriksminister under Bill Clinton.

- Jeg tror at megasjokket 11.september dessverre måtte til for å få folk til å forstå hvor alvorlig trusselen var, sier hun ifølge CNN.com.

Albright får støtte av sin etterfølger, Collin Powell, samt forsvarsminister Donald Rumsfeld i denne beskrivelsen.

Visste ingenting
Donald Rumsfeld (t.h.), som tok over ledelsen av Pentagon under ni måneder før terrorangrepene, sa under høringen at det ikke var noen indikasjoner før 11. september om hva som kom til å skje.

- Jeg visste ikke om noe etterretning som i de siste seks månedene før 11. september indikerte at terrorister ville kapre passasjerfly, bruke dem som missiler og fly dem inn i Pentagon og Wold Trade Center, sa Rumsfeld til den nasjonale kommisjonen om terrorangrep mot USA.

Oppgitt kommisjon
I følge CNN.com skal flere av medlemmene i kommisjonen ha uttrykt frustrasjon over det de har blitt fortalt både av Clinton-administrasjonen og dagens administrasjon. De forstår ikke hvorfor landets ledere aldri tok trusselen fra al-Qaida på alvor, selv etter flere terrorangrep mot amerikanske mål i Saudi Arabia, Kenya, Tanzania og Jemen, samt bombingen av Wold Trade Center i 1993.

- Jeg hører hele tiden at vi ikke hadde god nok etterretning. Vel, hva i helvete sier det til al-Qaida? sa kommisjonsmedlem og den tidligere senatoren Bob Kerry.

Satt på baken i 7 måneder
Powell fortalte til kommisjonen at Bush, i motsetning til hva mange kritikere har påstått, tok trusselen fra al-Qaida på alvor. En uke før 11. september 2001 var en strategisk plan mot terror klar, noe som hjalp lite for å forhindre angrepene.

BBC skriver at Colin Powell fortalte at Bush hadde bedt om en mer aggressiv tilnærming mot Taliban og al Qaeda enn sin forgjenger Bill Clinton.

Medlemmer av kommisjonen spurte Powell hvorfor det tok så lang tid å få klar denne planen, ettersom Bush sin sikkerhetsstab ble advart av Clintons administrasjon om at al-Qaida utgjorde en trussel.

- Hva fikk deg til å tro, da du overtok stillingen som utenriksminister og fikk disse rapportene og tatt i betraktning al-Qaida sine vellykkede attentat mot amerikanske mål, at dere kunne tillate dere den luksusen å vente i sju måneder før dere kom med en reaksjon, spurte kommisjonsmedlem Slade Gorton utenriksminister Powell.

Til dette svaret Powell at det tar tid å utarbeide en strategi, og at syv måneder ikke er å somle.

Bush-kritiker i vitneboksen
I dag skal Bush sin tidligere anti-terror medarbeider Richard Clarke spørres ut av kommisjonen. Det knytter seg stor spenning til hva den avgåtte rådgiveren vil avsløre i sitt vinemål.

Clarke har gav nylig ut boken «Against all enemies» som kommer med avslørende detaljer om hvordan Bush-administrasjonen reagerte og tenkte etter terrorangrepene 11. september 2001.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere