- Skader ikke kongehuset

Bruddet mellom prinsesse Alexandra og prins Joachim vil ikke føre til riper i lakken for monarkiet og kongehusets omdømme, mener danske politikere.

Så forskjellige partier som Dansk Folkeparti, Kristendemokratene, De Radikale og SF er enige om at skilsmissen heller ikke får noe å si for arvefølgen. Den vekker kun sympati og medfølelse, lyder det fra alle hold i det politiske Danmark.

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, mener at oppslutningen om monarkiet vil være uberørt av skilsmissen.

- Vi kommer heller ikke til å se noe i retning av britiske tilstander, ikke minst fordi hoffet har håndtert situasjonen meget dyktig og profesjonelt, sier Kjærsgaard.

Også Kristendemokratene aksepterer parets beslutning om å bryte den hellige ektepakt og betrakter kongehusets status som uendret.

- Det er synd at de ikke får ekteskapet til å fungere, men de er jo en beslutning de selv har truffet. Og vi vet jo ikke hvor mye de har kjempet for å få det til å fungere, sier Kristendemokratenes gruppeformann Mogens Nørgård Pedersen.

De Radikales leder, Marianne Jelved, som er motstander av monarkiet, mener at det er trist med skilsmisser, men at det skjer i de beste familier.

- Og ingen er tjent med at man holder sammen i et ulykkelig ekteskap, sier hun.

SF-formann Holger K. Nielsen tror heller ikke at skilsmissen endrer på folks holdning til kongehuset.

- Danskene har et liberalt syn på skilsmisser, de fleste av har faktisk prøvd det på ett eller annet tidspunkt, sier Nielsen.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) appellerer til befolkningens sympati. Han kaller skilsmissen «en stor, vanskelig og dypt personlig beslutning» som paret i fellesskap er kommet fram til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.