RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skal bli mektigere enn OPEC

Sist oppdatert:
Iran og Algerie jobber videre for et gasskartell, mens Norge sitter som observatør.

Siden 2001 har store gasseksporterende land med Russland i spissen jobbet for å opprette et gass-OPEC. Senest søndag møttes presidentene i Algerie og Iran for blant annet diskutere hvordan arbeidet kan komme videre. Norge har observatørstatus i organisasjonen, og Norges representant Erik Johnsen, hevder det ikke er grunn til bekymring for omverdenen.

NA24 - din næringslivsavis

Organisasjonen for gasseksporterende land, GECF, ble opprettet i 2001. Norge deltar som observatør. (Se faktaboks)

Flere av medlemslandene, blant annet Russland, Algerie og Iran, jobber for at organisasjonen skal komme permanent opp å stå, og bli et gass-OPEC. Gazprom-sjef Alexander Medvedev har tidligere uttalt at Russland skal skape en allianse av gasseksportører som er mer innflytelsesrik enn OPEC, ifølge Realtid.se.

Diskutert i Iran.
Dette ble senest diskutert mellom Iran og Algerie denne uken. Algeries president Abdelaziz Bouteflika innledet da et tre dager langt statsbesøk i Iran.

Begge landene skulle ta opp hvordan GECF kunne bli mer likt OPEC, oppga kilder til den iranske avisen Al-Alam.

Både USA, EU og Det internasjonale energibyrået motarbeider planene om opprettelsen av et slikt gass-OPEC.

Norge deltar
Norges mann i GECF, Erik Johnsen, avviser overfor Realtid.se at GECF skal bli ett nytt gasskartell med formål å kontrollere prisen slik OPEC gjør med oljeprisen.

- Det er viktig for oss å være med i fora der energispørsmål diskuteres, på samme måte som vi er med i IEA og treffer EU-kommisjonen, forklarer Erik Johnsen.

Erik Johnsen er sjef for gass og infrastruktur i olje- og energidepartementet, og det var Johnsen som representerte Norge på det siste møtet i GECF i Teheran i april i år.

Norge har fullt innsyn
- Man diskuterte å gjøre organisasjonen mer permanent. Man diskuterte ikke mandatet, men informasjonsutvekslingen. Diskusjonen pågår fremdeles, man har ikke blitt enige, sier Johnsen, som bekrefter at han og Norge har fullt innsyn i organisasjonen. Han vil ikke kommentere hva Algerie og Iran ble enige om på statsbesøket tidligere denne uken.

- Jeg går helst ikke inn på det. Jeg ser ikke vitsen med det. Det får du spørre dem om, sier Johnsen til Realtid.se, og sier at man ikke blir akseptert som observatør hvis man forteller alt hva som kommer fram på møtene.

Taus
- I alle organisasjoner er det naturlig att man ikke går ut med interne anliggenheter. Det betyr ikke at man diskuterer følsomme saker, sier Johnsen.

Men å hevde at GECF ikke handler om makt blir vanskelig. Ifølge Realtid.se vil Russland bruke GECF til å bygge en gassrørledning fra Det kaspiske hav, gjennom Russland og Svartehavet til Bulgaria og Italia.

EU vil derimot bygge en gassrørledning fra Det kaspiske hav som går utenom Russland, og heller gjennom Tyrkia og Georgia.

Johnsen avviser at GECF har noen spesiell agenda.

- GECF er et forum der gasseksporterende land kan måtes og diskutere uformelt. Organisasjonen har ingen spesiell agenda, sier Johnsen.

Norge vurdert som medlem
GECF har vurdert å la Norge bli et fullverdig medlem av organisasjonen, men det blir vanskelig så lenge både USA, EU, og IEA motarbeider planene om et gass-OPEC.

IEA har kom med følgende uttalelse i januar på sine nettsider.

- Et kartell er alltid dårlige nyheter for konsumentene og for deres land. Karteller er også kontraproduktive for produserende land. Å øke prisen gjennom å bygge et kartell oppmuntrer konsumentene til å redusere etterspørselen eller å bytte til en annen energikilde. Dette gjelder særlig for gass, som kan byttes ut med kull eller kjernekraft, skrev IEA.

Ingen grunn til bekymring
Men Johnsen hevder det overhodet ikke finnes noen grunner for omverdenen å bekymre seg for hva GECF kan utvikle seg til.

- Ettersom gassmarkedene er uutviklede, mener Johnsen.

Gassmarkedet skiller seg fra oljemarkedet på flere felt. Blant annet er forekomstene av gass mer spredt rundt i verden enn hva tilfellet er med olje. Gass kan heller ikke lagres like enkelt. Det er heller ikke like enkelt å øke produksjonen når etterspørselen stiger, og både leverandører og konsumenter er i hovedsak låst til gassrørledninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere