RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skjøt mot demonstranter

Sist oppdatert:
En bilulykke utløste mandag opptøyer mot amerikanske styrker i Kabul. Minst en person er drept og seks skadd.

Opprøret startet da amerikanske soldater var innblandet i en trafikkulykke der minst en person ble drept og seks skadd, melder AP.

Etterpå samlet en folkemengde seg og ropte «Ned med USA» mens det ble kastet stein. En person skal ifølge AP ha blitt skutt og drept og to skadd da amerikanske og afghanske soldater åpnet ild mot demonstrantene. Det var ifølge Reuters uklart hvem som først åpnet ild.

(Billedserie nederst i artikkelen)

- Skjøt mot mengden
En anonym kommandant for byens trafikkpoliti som var på stedet sier til AP at han så amerikanske styrker skyte på demonstrantene. En talsmann for det amerikanske militæret, Paul Fitzpatrick, bekrefter at amerikanske styrker har vært involvert i en trafikkulykke, men sier: - Ut fra opplysningene jeg har nå har vi ingen indikasjoner på at amerikanske styrker har skutt, men vi vil fortsette etterforskningen.

En reporter fra AP som var på stedet sier han så omkring ti afghanske politifolk skyte inn i en menneskemengde med rundt 50 demonstranter. Amerikanske styrker skal allerede ha forlatt området da dette skjedde.

Uroligheter
- Vi har indikasjoner på at det kan ha blitt skutt i luften fra et av de amerikanske kjøretøyene da det forlot området, sier pressetalskvinnen Tamara Lawrence ved koalisjonsstyrkenes pressekontor til TV 2 Nettavisen mandag formiddag.

Ifølge hennes opplysninger ble en person drept og fem såret da et amerikansk militært kjøretøy var involvert i en trafikkulykke med flere biler i Kabul tidlig mandag morgen. Hun kan ikke bekrefte at en demonstrant har blitt skutt og drept.

- Den amerikanske konvoien som kom for å bistå etter ulykken. Man forsøkte å gi førstehjelp til de skadde og var bekymret for sikkerheten på stedet. Situasjonen er svært beklagelig

Ifølge pressetalsmann Phil Davies ved Natos Isaf-styrke pågikk urolighetene i Kabul fremdeles mandag formiddag. AP meldte om tung geværild omkring byen og nær den amerikanske ambassaden i det opptøyene spredde seg.

Kjørte inn i trafikkork
Høy biltetthet og et kaotisk trafikkbilde gjør at trafikkulykker er svært vanlige i Kabul. På grunn av frykt for mulige angrep stopper ikke amerikanske militærkjøretøyer når de er innblandet i ulykker. Dette har gjort de amerikanske styrkene svært upopulære.

Folk i menneskemengden uttaler at en kolonne med minst tre amerikanske Humvee-kjøretøy kjørte rett inn i en trafikkork i rushtiden. Flere sivile biler ble truffet, ifølge vitner på stedet.

- Den amerikanske kolonnen kjørte inn i alle biler som sto i veien, de brydde seg ikke om sivilister i det hele tatt, sier butikkekspeditøren Mohammad Wali (21), til AP.

Kamper med Taliban
Amerikanskledede fly fra koalisjonsstyrkene bombet mandag mistenkte Taliban-aktivister sør i Afghanistan. Flere dusin militante ble meldt drept, melder AP.

Det har de siste ukene pågått harde kamper mellom mistenkte militante aktivister, koalisjonsstyrkene og afghansk politi sør i landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere