- Skjulte seg i 60 år

Foto: (Scanpix/AFP Photo/Jiji Press)

Diplomater håper fredag å få snakke med det som kan være to japanske soldater som har gjemt seg i fjellene på Filippinene siden andre verdenskrig.

27.05.05 17:47

Den japanske ambassaden dro fredag til området for å snakke med de to mystiske mennene, men foreløpig har de ventet forgjeves. Fredag ettermiddag hadde de to fortsatt ikke dukket opp, som avtalt, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge japanske medier holder de to mennene, som er i åttiårene, til på øya Mindanao sør på Filippinene. De to har utrustning som tyder på at de er gamle soldater, og ifølge en nyhetsmelding skal de ha mistet kontakt med sin gamle patrulje. De skal ha ønsket å vende hjem til Japan, men lot være av frykt for å bli stilt for krigsrett.

Japans statsminister Junichiro Koizumi sier han håper mysteriet snart blir oppklart.

- Det vil være svært overraskende hvis det er sant, men det forsøker vi å sjekke ut nå.

Ble varslet i februar
Japanske myndigheter ble varslet om de to mennene allerede i februar, da lederen for soldatveteranene i landet, Goichi Ichikawa, tok kontakt og ba om at de ble hentet ut av Filippinene så snart som mulig.

Ichikawa sier han fikk vite om at minst tre japanske menn lever i fjellene i Filippinene, fra noen som besøkte landet i fjor.

- Det er fantastisk hvis de har klart å overleve i 60 år. Jeg ble selvsagt målløs, sier Ichikawa.

Kan være 40 soldater
Meldingene om de to mennene påminner om historien om løytnant Hiroo Ononda, som trodde det fortsatt var krig da han kom ut av jungelen i Filippinene i 1974. Han nektet derfor å overgi seg helt til japanske myndigheter fløy inn hans gamle sjef for å informere ham om at krigen var over.

Det japanske nyhetsbyrået Kyodo melder at de to kan være Yoshio Yamakawa (87) og Tsuzuki Nakauchi (83).

En annen melding går ut på at det kan være over 40 andre japanske soldater som holder til i fjellområdet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.