- Skremmende al-Qaida-brev

Amerikanske etterretningseksperter synes brevet fra al-Qaidas nestleder til terrororganisasjonens overhode i Irak er skremmende lesning.

12.10.05 11:09

- Brevet er fryktinngytende fordi det er rolig, klart og velargumentert, sier etterretningskildene ifølge CNN.

Brevet oppfordrer al-Qaida i Irak til å forberede seg på en amerikansk tilbaketrekking fra landet.

En oversettelse av det 6.300 ord lange brevet har blitt gjort tilgjengelig av amerikanske myndigheter.

Tror på tilbaketrekking
Al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahiri forutsier en snarlig amerikansk tilbaketrekking fra Irak, og skriver at «ting kan utvikle seg raskere enn vi forestiller oss.»

Amerikanske ledere har nektet å sette klare frister for tilbaketrekkingen, og mener en slik frist kan bidra til å styrke opprørernes kampmoral. Militære ledere har antydet at det kan bli aktuelt å redusere antallet soldater i Irak, avhengig av hvor godt forberedt de irakiske styrkene er.

I brevet kommer al-Zawahiri også med en irrettesettelse av lederen av al-Qaida i Irak, Abu Musab al-Zarqawi. Al-Zawahiri er bekymret for at de TV-overførte halshuggingene av gisler og angrepene på sjiamuslimer kan undergrave støtten til terrororganisasjonen. Han frykter at al-Qaida kan tape det han kaller «mediakrigen» om muslimenes «hjerter og sinn», melder CNN.

Mediakrig
«Vi er i krig, og mer enn halve krigen finner sted på medias slagmark», skriver al-Zawahiri.

«Den muslimske befolkningen som støtter deg vil aldri akseptere (¿) bildene som viser nedslakting av gisler», advarer han den selvutnevnte lederen av al-Qaida i Irak.

Al-Zawahiri kommer også med kritikk av al-Zarqawis angrep på sjiamuslimer, og minner om at Iran holder mer enn 100 al-Qaida-medlemmer fanget.

«Er det klokt å åpne ytterligere en front nå, i tillegg til kampen mot amerikanerne og regjeringen? Eller gjør konflikten med sjiamuslimene situasjonen enklere for amerikanerne ved å avlede de hellige krigernes oppmerksomhet til sjiamuslimene?»

- Ekte brev
En amerikansk etterretningskilde sier han er «helt sikker» på at brevet er ekte.

CNN kjenner ikke til når eller hvordan brevet ble funnet, og den fullstendige teksten har ikke tidligere blitt gjort tilgjengelig.

Opplysningene om brevet ble bekreftet i forrige uke etter at det amerikanske myndigheter kaller en ufullstendig og delvis unøyaktig versjon ble lekket til media.

Brevet er datert to dager etter terrorangrepene i London 7. juli, men nevner ikke angrepene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.