*Nettavisen* Nyheter.

- Skremmende russisk statskontroll

OECD er svært bekymret for utviklingen i Russland. Det statseide gasselskapet Gazprom blir spesielt kritisert.

Den russiske regjeringens innflytelse over landets energiproduksjon, flyindustri og finanssektor er et «skremmende» fenomen som «lover dårlig for Russlands muligheter til vekst», heter det i en ny rapport fra OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling), melder AP.

Knusende kritikk
Rapporten på 216 sider gir en knusende kritikk av den russiske økonomien. OECD skriver også at endemisk korrupsjon er til stort hinder for investeringer, og at mer må gjøres for å beskytte åndsverkene til russiske forskere og akademikere.

OECD har blant annet sett på tvangsauksjonen av oljeselskapet Yukos’ største produksjonsenhet i 2004 og senere statsovertakelser i ulike energiselskap og banker. Organisasjonen mener dette illustrerer trender i hele den russiske økonomien.

Gazprom
«Et av de mest skremmende utviklingstrekkene i politikken den senere tiden er forsøkene på å utvide statens direkte rolle i ulike strategiske sektorer. (...) Dette lover dårlig for Russlands muligheter til vekst», heter det i rapporten.

Et av selskapene som har blitt gransket er den statlige gasgiganten Gazprom. De siste årene har selskapet investert innen elektrisitet, atomenergi, maskinindustri og avissektoren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.