*Nettavisen* Nyheter.

- «Skrik» kommer aldri til rette

Den belgiske kjendistyven René van der Berghe tror ikke de stjålne Munch-maleriene vil komme til rette.

29.08.04 18:53

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: El Periódico de Catalunya

I dag jobber han som rådgiver for museum og samlere.

Berghe, også kjent som «Erik The Belgian», var kjent over hele Europa på 80-tallet for en rekke kunsttyveri, forfalskninger og annen kriminell aktivitet. Etter å ha blitt tatt for kunsttyveri og sonet 36 måneder i fengsel har Berghe pensjonert seg fra den kriminelle verden og jobber i dag som rådgiver og maler.

Nyheten om at ranere fikk med seg «Skrik» og «Madonna» sist søndag har gått verden rundt den siste uken. I et intervju med den spanske avisen El Periódico sier eks-tyven at han ikke at maleriene vil komme tilbake til Munch-museet på Tøyen.

- En syk kjøper
- Jeg håper jeg tar feil, men jeg tror ikke maleriene vil dukke opp igjen, sier Berghe som tror maleriene vil havne i hendene til en privat samler.

Belgierens teori bygger på at «Skrik» har en mystisk side ved seg som kun er forbeholdt de innvidde. Han tror derfor at kjøperen av maleriet må ha en forpint sjel og ønsker maleriet for å finne sjelefred.

- Tvangstankene til samleren vil være et hinder for at maleriene kommer til å se dagens lys igjen. Samleren vil ha dem for seg selv, sier den tidligere kunstyven til den spanske avisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Hege Kristin Ulvin /TV 2 Nettavisen

Politiet med teorier
En uke etter to maskerte menn truet gjester og ansatte ved Munch-museet med en revolver og løp ut med to av Edvard Munchs mest kjente malerier under armen, er det mye som tyder på at politiet ikke står fremfor noe gjennombrudd i etterforskningen.

Politiet jobber ut fra flere mulige teorier.

1) Ranerne stjal maleriene for å få oppmerksomhet

2) Ranet var en hevnaksjon fra det harde ransmiljøet i Norge.

2) Maleriene ble stjålet for senere å kreve løsepenger.

3) Tyveriet var bestilt av en ukjent samler.

- Profesjonelle
De to Munch-maleriene er av kunsteksperter vurdert til å være verdt mellom 600 og 800 millioner kroner. «Erik The Belgian» sier til den spanske avisen at ranerne trolig vil få minst 3 og 3,5 millioner kroner for maleriene.

Han tror også ranerne er profesjonelle ettersom de spaserte inn i museet midt på dagen og truet til seg maleriene, for så å forsvinne mer eller mindre sporløst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.