*Nettavisen* Nyheter.

- Skulle gjerne stengt Guantanamo

Etter møtet med EU-ledere gjentok USAs president at han ønsker å se fangeleiren på Cuba stengt. Men presidenten ga ingen løfter.

21.06.06 15:48

USAs president George W. Bush anerkjente onsdag europeernes bekymringer for fangene USA holder på Cuba.

- Jeg forstår deres bekymringer. Jeg vil at Guantanamo skal avsluttes, jeg ønsker at det skal være over, sa Bush ved det amerikansk-europeiske toppmøtet.

Bush sa 200 av fangene har blitt sendt hjem. Blant de 460 som er igjen er de fleste fra Saudi-Arabia, Jemen og Afghanistan.

- Noen av dem vil bli stilt for retten i USA. Det er kaldblodige mordere. De vil ta livet av noen om de slippes løs på gaten, sa Bush, ifølge AP.

Etterfølger
Bush-administrasjonen har flere ganger tidligere signalisert at de gjerne ser at Guantanamo stenges, men at det ikke finnes noe alternativ til leiren for terrormistenkte.

- Om Guantanamo skal stenges er en beslutning presidenten må ta. Tar ikke han den, blir det opp til etterfølgeren hans. Dette er et problem vi må forsette å hanskes med , sier USAs ambassadør i Oslo, Benson K. Whitney, til TV 2 Nettavisen.

Whitney understreket at mange av fangene ikke hadde brutt noen amerikansk lov da de ble tatt. Derfor kan de heller ikke stilles for retten.

Irans uran
Etter toppmøtet krevde Bush på nytt at Iran skulle svare raskt på verdenssamfunnets tilbud i uran-saken. Irans president uttalte tidligere onsdag at landet vil svare på tilbudet i løpet av august.

- Vi bør få svar i løpet av uker, ikke måneder, sa Bush.

EUs utenrikssjef Javier Solana dro 6. juni til Teheran for å overbevise det iranske regimet om å stanse anrikingen av uran. Anriket uran kan brukes som brensel til kjernekraftverk, men også til å fremstille atombomber.

Bush uttalte etter EU-møtet også at USA vil være villig til å møte iranske representanter om den iranske regjeringen legger frem bevis for at de har stanset uran-anrikingen.

Nord-Korea
Bush sa videre at han forventet at Nord-Korea lever opp til internasjonale standarder og utviser åpenhet.

Spenningen har vært høy mellom landene nord i Stillehavet denne uken, etter rapporter om at Nord-Korea er i ferd med å forberede prøveoppskytingen av en langdistanserakett med potensiale til å nå USA.

- Folk bør bli nervøse når lukkede regimer, som har annonsert at de besitter atomstridshoder, avfyrer raketter, sa Bush.

- Det er ikke slik man ter seg i verdenssamfunnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.