*Nettavisen* Nyheter.

- Skyt først, spør etterpå

Foto: JACK GUEZ (AFP)

En israelsk soldat avslører Israels hensynsløse taktikk på Gazastripen.

14.01.09 14:01

Den israelske soldaten Alon forteller til The Times at soldatene som opererer på bakken inne på Gazastripen, har stående ordre om å skyte alt som rører på seg.

- Vi behandler alt som fiendtlig nå. Vi har fått beskjed om ikke å ta noen sjanser, og at vi skal skyte først fremfor å stille spørsmål, sier han til avisen.

Alon var blant annet med på å ta kontrollen over den israelske flyktningleiren Jabalya nord på Gazastripen.

Ingen kommentar
Den israelske hæren ønsker derimot ikke å kommentere denne påstanden.

- Jeg aner ikke hvor The Times har fått tak i denne informasjonen fra, men vi kan ikke kommentere hvilke orde våre soldater har fått av sikkerhetsmessige årsaker. Dette kan og vil utsette dem for fare. Men hensikten med denne offensiven er å bekjempe Hamas, ikke palestinerne. Vår intensjon er å unngå at sivile blir skadd, sier en talsperson for den israelske hæren til Nettavisen.

Han bekrefter overfor Nettavisen at offensiven har ført til resultater når det gjelder antall rakettangrep fra Hamas’ militante fløy al-Qassam.

- Målet med operasjonen er å endre sikkerhetssituasjonen for israelerne i sør. I begynnelsen av offensiven var det mellom 50 og 60 rakettangrep hver dag. Dette er nå blitt redusert til mellom 20 og 30 angrep om dagen, sier han.

8000 angrep siden 2001
Den israelske ministerråden til Oslo, Aviad Ivri, har tidligere uttalt til Nettavisen at Hamas har avfyrt om lag 8000 raketter mot israelske mål siden angrepene startet i 2001.

Soldaten Alon, som kun vil oppgi fornavnet sitt, forteller til The Times at han aldri har opplevd en så aggressiv offensiv fra Israel i løpet av militærkarrieren.

- Jeg er ingen nybegynner i hæren. Begge brødrene mine har tjenestegjort i avdelinger som har kjempet i Gaza. Og jeg kan fortelle at dette er den mest aggressive linjen vi noensinne har ført i kamphandlinger med palestinerne. Som dere sier på engelsk, silkehanskene er tatt av, sier den erfarne soldaten.

Videre forteller han om oppsiktsvekkende skildringer fra Gaza.

- Det virker ikke som at vi har vært der i bare noen uker, men det er helt ødelagt og jevnet med jorden. Det virker som at vi har bombet i flere år, sier han.

Trappet opp offensiven
Israel har trappet opp offensiven ytterligere denne uken nå som de er i krigens tredje fase. Bakkestyrker har rykket inn i byene og vært i direkte kamphandlinger med Hamas.

Nesten 1000 palestinere er blitt drept og 4400 skadd siden offensiven startet 27. desember, ifølge palestinske sykehuskilder. I tillegg har om lag 90.000 flyktet fra hjemmene sine.

13 israelere har blitt drept hvor av tre er sivile.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre reiser til Kairo onsdag for å drøfte konflikten med egyptiske myndigheter.

- Osama oppfordrer til hellig krig
Leder for terrororganisasjonen al-Qaida, Osama bin Laden, skal ha publisert et nytt lydopptak på en islamistisk nettside.

Det er ennå ikke bekreftet at stemmen tilhører terrorlederen, men etter alt å dømme er det han som snakker på lydopptaket, ifølge CNN.

Bin Laden tar opp Gaza-krigen og oppfordrer muslimer til å føre hellig krig mot Israel.

Forrige gang terrorlederen publiserte et lydopptak var i mai i fjor. Da kom han med en oppfordring til sine tilhengere om å frigjøre Palestina.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.