RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Faksimile (Mediacentersanaa)

- Skyter med skarpt mot demonstranter

Sist oppdatert:
Minst ti personer skal være drept etter skyting mot demonstranter i Jemens hovedstad.

Titusener av demonstranter som krevde president Ali Abdullah Salehs avgang ble lørdag møtt med skarpe skudd i Sana'a. Flere enn ti skal være drept og et titall skadd, melder nyhetsbyrået Associated Press og den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera.

Sikkerhetsstyrkene skal ha skutt med skarpt og i tillegg brukt tåregass og vannkanoner for å spre folkemengden.

- Disse drapene må stanse. De marsjerer for å uttrykke sine behov, sine drømmer, sier en av aktivistene, Amal Basha, ifølge CNN.

Under økende press
Jemens president har sittet med makten i 33 år, og i år har kravet om et regimeskifte vokst i styrke og ført til en rekke demonstrasjoner myndighetene og dens støttespillere har slått hardt ned på. Etter kunngjøringen om at årets Nobels fredspris blant annet går til den jemenittiske aktivisten Tawakul Karman (32), sa Saleh at han kommer til å gi fra seg makten i løpet av få dager. Men opposisjonen er skeptisk til løftet og viser til at han har sagt det samme tidligere.

Marsjerte mot sentrum
En reporter i Sana'a opplyste ifølge Al Jazeera at det var en stor demonstrasjon der deltakerne forlot den såkalte Change Square og marsjerte langs en motorvei nord i byen mot sentrum av Sanaa.

Reporteren sier deltakerne i demonstrasjonen ble angrepet av regjeringstilhengere. Det skal ha begynt med sporadisk skyting med kalashnikov. Deretter kunne man høre lyden av automatvåpen og tyngre skyts.

Hevder demonstrantene var ubevæpnet
- Jeg har sett folk bli kjørt vekk i baksetet på biler med blod strømmende fra brystet. Skytingen pågår ennå, og jeg venter at dødstallene vil stige, sier den ikke navngitte reporteren til Al Jazeera.

Ifølge reporteren var demonstrantene ubevæpnet og bar på olivengrener.

Al-Qaida-topp drept

Lørdag meldte Jemens forsvarsminister at al-Qaidas mediasjef på Den arabiske halvøy, Ibrahim al-Banna, fredag ble drept i et luftangrep i Shabwa-provinsen fredag.

Al-Banna var ettersøkt internasjonalt mistenkt for å ha planlagt terrorangrep både i og utenfor Jemen.

Det var et amerikansk droneangrep som tok livet av i alt sju personer som lenkes til Al-Qaida.

Amerikanske myndigheter sier Al-Qaidas nettverk på Den arabiske halvøy er terrornettverkets mest aktive og farlige gren.

7. oktober kunngjorde den norske nobelkomiteen at tre kvinner får årets Nobels fredspris. En av dem er Tawakul Karman, som har stått i bresjen i kampen for å få kastet Jemens president. Karman har stått overfor drapstrusler og fengsling, men har høstet internasjonal anerkjennelse for sitt engasjement.

Videoen under ble postet på YouTube lørdag og skal angivelig vise skadde demonstranter som blir fraktet vekk etter skyting. Vi gjør oppmerksom på at opptaket viser hardt skadde og blødende personer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere