*Nettavisen* Nyheter.

- Skyter på demonstrantene

Foto: STRINGER/IRAN (REUTERS)

Ryktene vil ha det til at Mousavi «kryper til korset».

15.06.09 07:43

Situasjonen i Iran er eksplosiv etter at presidenten Mahmoud Ahmadinejad tilsynelatende gikk av med seieren etter fredagens valg. Tilhengere av motkandidaten Mirhossein Mousavi har stormet ut i gatene for å vise sin avsky mot det de opplever som valgfusk.

Den norsk-iranske journalisten og psykologen, Elham Binai, følger spent med på den urolige situasjonen i Iran, og har kontakt med en rekke demonstranter via telefon, e-post og via nettsamfunn som Facebook og Twitter. Hun forteller om voldsomme tilstander hvor sikkerhetsstyrkene i gatene slår hardt ned på demonstrantene.

- Mousavi i husarrest
- Det er arrestert flere hundre mennesker og det har vært noen rykter om at Mousavi har vært i husarrest, og hans kone skal ha blitt ført til et ukjent sted. Hans tilhengere har ikke fått høre noe fra ham på flere timer, sier den norsk-iranske journalisten og psykologen Elham Binai til Nettavisen.

Lørdag var Teherans gater preget av kraftige opptøyer hvor Mousavis tilhengere protesterte mot det de kaller valgfusk. Tilhengerne satte fyr på bildekk og busser for å uttrykke sinne over at Ahmadinejad skal styre landet i ytterligere fire år. Men iranske sikkerhetsstyrker ble mobilisert og skal ha skutt flere demonstranter.

- Mousavi sine tilhengere har stått på takene og ropt: Allha Akbar. Da har sikkerhetsvaktene fått lov til å gjøre motstand, så de har skutt på folk, og veldig mange har blitt slått med køller, sier hun.

- Men det har stilnet litt i dag fordi de har ryddet unna disse demonstrantene. Og folk er veldig redde og mange har valgt å bli hjemme fra jobb, fortsetter Binai.

- Tolv drept
Norsk-iranske Mazyar Keshvari, som er bystyrerepresentant for Frp i Oslo, følger også spent med på situasjonen i Iran via den statsstyrte TV-kanalen Islamic Republic of Iran Broadcasting (Irib).

- Klokken 13.30 fikk jeg melding av en bekjent som har kontakter blant demonstrantene i Teheran om at det var løsnet flere skudd. Fem-seks personer ble truffet og tre stykker var døde, sier Keshvari.

Deretter kom en endelig bekreftelse på den statsstyrte TV-kanalen Irib om at flere demonstranter var skutt og drept.

- På 14-nyheten ble det meldt at tolv stykker var bekreftet drept. I tillegg har det skjedd en del andre underlige ting. En rekke av disse revolusjonsgardistene skal ikke være iranere, men arabere. Det kan tyde på at myndighetene er desperate og har hentet forsterkninger utenfra, sier Keshvari.

- Det har oppstått en del kommunikasjonsproblemer mellom revolusjonsgardistene og befolkningen fordi de ikke snakker farsi (det offisielle språket i Iran red.anm.), legger han til.

Keshvari har også fått med seg ryktene om at Mousavi har blitt holdt i husarrest i en kort periode lørdag.

- Meldinger om dette kom i natt ved 02-tiden. Etterretningstjenesten hadde omringet huset til Mousavi og sperret av gatene sånn at tilhengere ikke skulle komme til. Nå kommer det derimot litt ulike meldinger inn, sier han.

Krever valget annullert
Ved 16-tiden norsk tid opplyste Mousavi i en uttalelse at han fremmer en appell til Vokterrådet (valgmyndighetene) og ber om at valget blir annullert, melder Reuters.

- Jeg oppfordrer dere, den iranske nasjonen, til å fortsette med deres landsomfattende protester på en fredfull og lovlig måte, opplyste presidentkandidaten på sin nettside.

Men en kontrabeskjed antyder at Mousavi vil gjøre en helomvending og vil «krype til korset» under en pressekonferanse søndag kveld.

- Ryktene sier at han skal gå på TV-nyhetene og gratulere Ahmadinejad med valgseieren og oppfordre tilhengerne til å støtte presidenten, og kreve at opptøyene opphører umiddelbart fordi det ikke gavner landet, sier han.

Men Keshvari understreker at Mousavi er en del av det iranske regimet og ikke den reformvennlige kandidaten som han har blitt fremstilt som i iranske medier. Han var landets statsminister fra 1981 til 1989 og beskyldes for en rekke politiske drap.

- Derfor mener jeg at de nyeste meldingene om at han skal gratulere presidenten er reelle, legger han til.

Les også: Frykter for flere henrettelser etter valget
Les også: - Valget er en fadese

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.