Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Slakter lærte nynazister å drepe

HEVER FLAGET: En tilhenger av det høyreekstreme greske partiet Gyllent Daggry hever det greske flagget under en demonstrasjon utenfor parlamentet i november i fjor da man protesterte mot fengslingen av partimedlemmer etter drapet på antifascisten og rapperen Pavlos Fyssas.
HEVER FLAGET: En tilhenger av det høyreekstreme greske partiet Gyllent Daggry hever det greske flagget under en demonstrasjon utenfor parlamentet i november i fjor da man protesterte mot fengslingen av partimedlemmer etter drapet på antifascisten og rapperen Pavlos Fyssas. Foto: Louisa Gouliamaki (Afp)
Sist oppdatert:
Partimedlemmene skal ha øvd på knivbruk under saueslakting og planlagt å bruke stridsvogner mot parlamentet.

Et vitnemål fra et tidligere medlem av det greske partiet Gyllent Daggry gir urovekkende innsikt i det som regnes som Europas mest voldelige høyreekstreme bevegelse, skriver tidsskriftet ForeignPolicy i sin nettutgave fredag.

Gyllent Daggry skal blant annet ha rekruttert en slakter for å øve medlemmene til å bruke en kniv effektivt for å kunne «nøytralisere sine motstandere».

Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter i Norge mener eksempelet Hellas viser hvor viktig det er å holde et våkent øye med høyreekstreme miljøer også i Norden. (Se egen sak).

Lærte å gå etter halspulsåren

Partimedlemmer i Gyllent Daggry, der man hilser hverandre på nazivis, skal ha deltatt i masseslakting av sau på ulike gårder i Attica-regionen rundt hovedstaden Athen. Her skal de ha blitt opplært til å gå direkte etter halspulsåren, skriver Foreign Policy. Den samme slakteren skal også ha skaffet våpen til medlemmer. Påtalemyndighetens omfattende dokumentasjon inneholder en rekke bilder som skal støtte opp om disse tiltalepunktene; Gyllent Daggry-medlemmer i militære plagg med kniver, sverd, håndvåpen, rifler – og i ett tilfelle – også en bazooka.

Treningen de gjennomførte skal ha vært forberedelser til å styrte den greske regjeringen, hevder nøkkelvitnet, et tidligere medlem av Gyllent Daggry som etter hvert ble myndighetenes informant i bevegelsen.

– De fortalte oss at vi skulle bryte oss inn i nasjonalforsamlingen med stridsvogner, sa han.

Rettssaker rundt hjørnet

Foreign Policy har fått tilgang til noen av påtalemyndighetens dokumenter som inngår i forberedelsene til en rekke av rettssaker mot medlemmer av Gyllent Daggry med anklager som spenner fra menneskehandel til drap. Den første av rettssakene er ventet å starte i midten av november.

I oktober gikk gresk påtalemyndighet til det skritt å arrestere alle Gyllent Daggrys medlemmer av nasjonalforsamlingen. Anklagene, som er omtalt i en 700 siders rapport, gjaldt drap, brudd på våpenloven, angrep på innvandrere, venstreaktivister og homofile over en periode på 30 år. Aktor Isidoros Dogiakos tok til orde for at alle 18 partimedlemmer av partiet med plasser i nasjonalforsamlingen bør siktes for tilhøre en kriminell organisasjon. 70 andre partimedlemmer var også omfattet av de anklagene.

Drap var vekker

Den greske regjeringen iverksatte etterforskning etter drapet på rapperen og antifascistaktivisten Pavlos Fyssas, også kjent som Killah P, i fjor. Han ble stukket ned og drept med kniv.

MINNEKONSERT: Den greske regjeringen iverksatte etterforskning av Gyllent Daggry etter drapet på rapperen og antifascistaktivisten Pavlos Fyssas i fjor. Bildet er fra en minnekonsert for artisten i september i år.


Les også: Eide: - Hellas-drap et alvorlig varsku for Europa

Dette drapet vekket for alvor den greske opinionens til kamp mot Gyllent Daggry. Drapet førte til store antifascistiske demonstrasjoner over hele Hellas. Samtidig ble flere av Gyllent Daggrys partimedlemmer i nasjonalforsamlingen fengslet. Men til tross for hendelsene har partiet beholdt oppslutning.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!