*Nettavisen* Nyheter.

- Slik blir fremtidens terror

Skitne atombomber laget med norske deler av terrorister. Det kan bli virkelighet, frykter politiets sikkerhetstjeneste.

25.01.07 10:38

Her er skrekkscenarioet som får Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til å advare norske bedrifter:

I dag lages det komponenter på norsk jord som kan brukes i atomvåpen. Disse komponentene kan havne i hendene på stater som bryter de internasjonale atomlovene, som Iran eller Nord-Korea.

Eller enda verre: De kan havne i hendene på terrorister som vil bygge en skitten atombombe og bruke dem i et angrep mot sterkt befolkede områder.

Terrorister med atom-vilje
- Et terrorangrep med et slikt atomvåpen vil forandre verden slik vi kjenner den for all fremtid. Vi vet at det finnes grupper som har intensjon om å gjennomføre et slikt angrep, sier informasjonssjef Trond Hugubakken i PST til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han sier at terrorangrep så langt er ført med mer «konvensjonelle» metoder, men at sikkerhetspolitiet i flere land frykter at fremtidens terror vil bli utført med masseødleggelsesvåpen.

- En reell fare
Denne frykten deles av PST og av det norske forskningsmiljøet:

- Medlemmer av al-Qaida har beviselig forsøkt å skaffe seg kjernefysisk materiale, sier seniorforsker Morten Bremer Mærli ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til Nettavisen.

Han peker på at det ble funnet enkle skisser av kjernevåpen i taliban-leire da amerikanerne gikk inn i Afghanistan.

- Terrorangrep med atomvåpen, kjemiske våpen og bakteriologiske våpen er helt klart en fare som er reell, og som vi må ta høyde for at kan skje. Derfor jobber også PST både opp mot norske bedrifter for å hindre at deler til masseødleggelsesvåpen havner i feil hender, sier informasjonssjef Hugubakken i PST.

Iran ville ha norske våpendeler
Tirsdag la PST-sjef Jørn Holme frem en ugradert trusselvurdering for Norge. Der la han blant annet vekt på at fremmede makter driver etterretning mot Norge, særlig fordi Norge ligger langt fremme teknologisk.

Klikk på bildet for å forstørre.

TV 2 SUMO: PST-sjefen om trusselnivået

Som Nettavisen skrev tirsdag, har minst ett land forsøkt å skaffe seg komponenter til atomvåpen i Norge i all hemmelighet.

Etter det Nettavisen erfarer, var det Iran som forsøkte å kjøpe disse komponentene.

FNs sikkerhetsråd har fordømt det iranske atomvåpenprogrammet.

«Made in Norway»?
- Det vil jo være uheldig om det står «made in Norway» på en komponent i våpenproduksjon til et land som ikke har sluttet seg til internasjonale lover, sier Trond Hugubakken.

Han innrømmer at deler til atomvåpen allerede kan ha blitt solgt fra norske bedrifter til fremmede makter eller til terrorgrupper.

- Det er sannsynlig, mener Hugubakken.

Det største skrekkscenarioet er at komponenter til masseødleggelsesvåpen havner hos terrorister.

- Terskelen for en stat for å bruke slike våpen er langt høyere enn for en ikke-statlig aktør, fordi man ikke kan drive forhandlinger med en ikke-statlig aktør (terrorister, journ. anm.), sier Hugubakken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Terrorister med atomvåpenprogram
En av dem som har påpekt faren for at al-Qaida og andre terrorgrupper klarer å skaffe seg atomvåpen, er fredsprisvinner Mohamed ElBaradei, generaldirektør i Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA.

Seniorforsker Morten Bremer Mærli ved NUPI tror at foruten Al-Qaida, kan den japanske sekten Aum Shinrikyo ha til hensikt å skaffe seg atomvåpen. Sekten har tidligere utført alvorlige og dødelige terrorangrep med kjemiske våpen.

- Det er blitt avslørt at Aum Shinrikyo hadde eget atomvåpenprogram, med en urangruve og store vitenskapelig ressurser, sier Mærli.

Bevisstgjør norske bedrifter
PST forsøker å øke bevisstheten blant norske bedrifter, for å hindre at komponenter, teknologi eller kunnskap havner i feil hender – som hos terrororganisasjonene al-Qaida og Aum Shinrikyo.

- Vi kontakter bedrifter og selskaper og forsøker å bevisstgjøre dem om at noen kan være på jakt etter deres teknologi. Derfor har vi besøkt om lag 400 bedrifter siden 2000. Og det viser seg at det er varierende bevissthet i forhold faren for at noen på falsk grunnlag vil kjøpe teknologien deres, sier Hugubakken i PST til Nettavisen.

Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke gå ut med hvilke norske bedrifter som er kontaktet av atommakter eller terrororganisasjoner. De vil heller ikke gå i detalj på hva slags komponenter eller teknologi som er blitt forsøkt kjøpt.

Spioner på teknologi-jakt
- Men et eksempel kan være petroleumsteknologi. Der ligger Norge langt fremme, og denne teknologien kan brukes til flere ledd i fremstillingen av masseødleggelsesvåpen, sier Hugubakken.

PST-sjef Jørn Holme legger også vekt på at det for tiden er høy spionvirksomhet i Norge. Spionvirksomheten retter seg ifølge PSTs nedgraderte trusselvurdering både mot statlige og private aktører – og den teknologiske utviklingen.

LES SAKEN: Stor spion-aktivitet

- Flere stater driver etterretning i Norge som kan være i strid med norsk og internasjonal lovgivning. Denne etterretningen retter seg både mot statlige og private aktører, sier Holme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.