RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Slik møtte jeg «Deep Throat»

Sist oppdatert:
Det første møtet mellom Bob Woodward og «Deep Throat» skjedde rett foran nesen på president Richard M. Nixon.

I 1970 ble den unge marineløytnanten Bob Woodward sendt til Det hvite hus med en pakke. Woodward jobbet som kurér i marinen, og leverte pakker jevnlig til Det hvite hus.

Utenfor kriserommet ble han som vanlig sittende og vente på å få levert pakken.

Gikk tregt
Etter en stund kom en høy og slank mann og satte seg ned ved siden av Woodward. Mannen var 25 til 30 år eldre enn det unge budet, og bar på en veske.

- Etter flere minutter introduserte jeg meg. «Løytnant Bob Woodward, sir». «Mark Feld», sa han, skriver Woodward i The Washington Post torsdag.

De to ble sittende og prate.

- Felt og jeg var som to passasjerer som satt ved siden av hverandre på en lang flytur uten å ha noe sted å gå, skriver Woodward.

Samtalen gikk tregt i begynnelsen. Woodward fortalte at han tok kurs i internasjonal politikk og Shakespeare ved George Washington-universitetet. Den ordknappe Felt ble interessert, og i løpet av samtalen kommer det fram at han leder et FBI-team som sjekket at lokalkontorene følger sentrale regler under den fryktede FBI-sjefen Edgar Hoover.

- Her var en i sentrum av den hemmelige verden som jeg bare hadde fått et glimt av i marinen, så jeg pepret han med spørsmål om jobben hans, skriver Woodward.

- Det viktigste møtet i mitt liv
Felt svarte på faderlig maner, men ga Woodward direktenummeret hans på jobben.

- Når jeg tenker tilbake på dette viktige møtet - et av de viktigste i livet mitt - skjønner jeg at pratet mitt virket ungdommelig, skriver Woodward.

Senere holdt de sporadisk kontakt. I mellomtida var Felt blitt utnevnt som nummer tre i FBI-hierarkiet. I virkeligheten fungerte han som Hoovers nestleder. Woodward på sin side hadde vurdert å studere jus, startet i stedet som journalist i en lokalavis i Maryland. Da hadde han allerede et mislykket forsøk bak seg som lokalreporter i Washington Post.

- Blir varm
Etter at Woodward kom tilbake til «The Post» dekket han ved en tilfeldighet de første rettsmøtene etter innbruddene i demokratenes hovedkvarter i Watergate-bygningen. Woodward benyttet anledningen til å ringe sin gode kontakt i FBI.

- Dette var den første samtalen vi hadde om Watergate, skriver Woodward.

Felt fortalte at saken kom til «å bli varm», men la brått på uten å komme med noen nærmere forklaring. Senere kom han med opplysninger om hint som ledet Woodward og kollegaen Carl Bernstein i retning Det hvite hus. Ifølge Woodward hadde Felt bare forakt til overs for Nixon-administrasjonen, som han følte gjorde alt for å stille FBI i vanry.

- Felt ville beskytte FBI. Ved å sørge for at offentligheten fikk kjennskap til saken, ønsket han å øke presset mot Det hvite hus for å stille Nixon og medarbeiderne hans til ansvar, sier Woodward.

Flagg på balkongen
I boka «Alle presidentens menn» beskriver Woodward hvordan han avtalte møter med «Deep Throat» ved å plassere et rødt flagg på balkongen sin. Morgenen etter var en bestemt side i New York Times som Woodward fikk levert på døra merket med et klokkeslett.

- Jeg fant aldri ut hvordan det ble gjort. Side 20 var merket, og nede på siden var det tegnet klokkevisere med tidspunktet for nattens møte, skriver Woodward.

Møtene skjedde gjerne ved 02-tida i en parkeringsgarasje. Felt ga bare små biter av informasjon av gangen, noe som irriterte Woodward.

- Han insisterte på at han måtte gjøre det på sin måte, sier Bob Woodward.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere