- Slik oppsto eksplosjonen

Foto: Scanpic (Reuters)

Ulykken har krevd elleve menneskeliv, og forårsaket en megakatastrofe.

08.05.10 12:58

Det britiske oljeselskapet BP holdes ansvarlig for gasseksplosjonen og havariet av oljeriggen Deepwater Horizon 20. april.

BP har iverksatt en granskning av ulykken, og en foreløpig konklusjon tyder på at eksplosjonen ble forårsaket av en metangassboble, melder nyhetsbyrået AP.

En metangassboble skal ha sprengt seg opp fra brønnen, beveget seg oppover langs boresøylene gjennom flere sikkerhetsventiler. Deretter ekspanderte metangassboblen seg på vei oppover mot overflaten som følge av det lavere trykket.

Les også: Dette har aldri blitt gjort før

- Gassen ble antent
Den foreløpige teorien er basert på en rekke intervjuer med oljearbeidere som befant seg på riggen da eksplosjonen inntraff.

- En liten boble blir til en veldig stor boble, sier Robert Bea, som er ingeniørprofessor ved Berkeley-universitetet i California. Bea har rådført BP under granskningsarbeidet.

Plutselig ble store mengder med saltvann skutt opp 75 meter i været, ifølge intervjukildene. Deretter kom gassen og oljen. Gassen strømmet inn i et nærliggende rom som hadde en antenningskilde. Dermed ble gassen antent og katastrofen var et faktum.

- Det var her den første eksplosjonen skjedde, sier Bea.

- Alt eksploderte
Gassen la seg som et teppe over hele riggen, noe som fikk maskinene på boredekket til å gå varme og til slutt eksplodere.

- Alt eksploderte, skal et av intervjuobjektene ha sagt.

Når en driver med oljeboring på havdypet, støter en av og til på lommer med metangass, som har en krystallaktig og sørpete form under havets bunn.

Havariet i Mexicogolfen er trolig en av de verste oljekatastrofene i USA gjennom tidene. BP og amerikanske myndigheter jobber på spreng med å tette oljelekkasjen fra en oljebrønn på 1500 meters dyp.

Det er estimert at nærmer 750.000 liter med olje lekker ut i havet hvert døgn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.