- Slik plukker IS ut selvmordsbomberne

TO MUSLIMSKE BARN demonstrerer mot Den islamske stat (IS) etter terrorangrepene i Paris.

TO MUSLIMSKE BARN demonstrerer mot Den islamske stat (IS) etter terrorangrepene i Paris. Foto: (Getty Images)

Et tidligere IS-medlem gir unik innsikt i terrororganisasjonen.

NEW YORK (Nettavisen): Journalisten Michael Weiss i The Daily Beast har fått et eksklusivt møte med en mann som hevder at han var et medlem av Den islamske stat (IS) før han hoppet av.

 

IS har påtatt seg ansvaret for terroraksjonen i Paris i forrige uke, hvor 132 mennesker ble drept.

Mannen sier at han var med i sikkerhetsavdelingen Amn al-Dawla (IS' svar på FBI) og at han trente jihadister og utenlandske krigere.

Nå lever han i skjul, i frykt for at IS skal finne ham.

Weiss kaller ham Abu Khaled, et falskt navn, for å beskytte ham. Abu Khaled sluttet seg til IS 19. oktober 2014, som ifølge The Daily Beast var en måneds tid etter at USA-koalisjonens «Operation Inherent Resolve» utvidet bombingen til Raqqa.

Han ble med i IS fordi han mente at USA var med i en global konspirasjon sammen med Iran og Russland for å hjelpe Bashar al-Assad til å beholde makten i Syria.

I Amnestys rapport om Syria i 2014/15 skriver hjelpeorganisasjonen at Syrias myndigheter bevisst dreper sivilie i sitt eget land, og at både myndighetene og opprørere begår krigsforbrytelser og grove overtramp mot menneskerettighetene.

- Jeg ble med nærmest som et eventyr. Jeg ville se hva slags folk som var der. Ærlig talt angrer jeg ikke. Jeg ville bli kjent med dem. Nå er de fiendene mine, og jeg kjenner dem meget vel.

DETTE SKAL VÆRE hovedmannen bak terrorangrepene i Paris, den 27 år gamle belgieren Abdelhamid Abaaoud, også kjent som Abu Umar al-Baljiki. Foto: (Afp / NTB scanpix)

Ettersom Abu Khaled snakker både arabisk, fransk og engelsk, ble Abu Khaled raskt involvert i opplæringen av nye medlemmer. Dem var det mange av i fjor høst.

- Hver dag fikk vi inn rundt 3000 utenlandske krigere som sluttet seg til IS. Hver dag. Nå for tiden kommer det ikke mer enn 50 eller 60, sier Abu Khaled.

Selv om antallet nye medlemmer ikke stiger i samme grad som før, er det ikke vanskelig å finne kandidater til selvmordsoppdrag, forteller han.

- Det er et frivillig valg å bli selvmordsbomber. Når du slutter deg til IS, blir under opplæringen spurt om du ønsker å bli en martyr. Folk løfter hendene og så blir de plassert i en egen gruppe, forteller Abu Khaled.

Så enkelt er det altså.

- Folk melder seg stadig frivillig, understreker Khaled.

BLOMSTER er lagt ned på sanden som dekker blodflekkene utenfor kafeen Bonne biere, et av åstedene for terrorangrepet mot Paris 13. november. 132 mennesker skal være drept, mens rundt 350 ble skadd. Foto: Kenzo Tribouillard (Afp / NTB scanpix)

De kommer fra hele verden. Abu Khaled sier til The Daily Beast at han har møtt tyskere, nederlendere, franskmenn, amerikanere og russere.

- Jeg hadde to grupper. På den ene siden hadde jeg franskmenn og oversatte fra arabisk til fransk, og på den andre siden hadde jeg amerikanere og oversatte fra arabisk til engelsk, sier Abu Khaled til The Daily Beast.

Les også: Hva er egentlig IS' strategi?

Mange av rekruttene blir sendt tilbake til hjemlandet etter at opplæringen er ferdig, for å rekruttere nye medlemmer og innhente informasjon. Abu Khaled mener at dette har vært viktigere for utbredelsen av IS enn krigføring.

IS har for eksempel infiltrert Den frie syriske armé (FSA), hevder Abu Khaled, gjennom å rekruttere syrere, trene dem opp og sende dem hjem med flere hundre tusen dollar til disposisjon.

- Siden de har penger, vil FSA plassere dem i høytstående posisjoner, sier Abu Khaled.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.