RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Slik skulle al-Qaida «overta» landet

Foto: MOHAMMED HUWAIS (Afp)
Sist oppdatert:
Hevder de har avverget al-Qaidas store terrorplan.

(Nettavisen/NTB): Jemenittiske myndigheter hevder de har avdekket en terrorplan om å sprenge oljeinstallasjoner, samt angripe noen av landets store havner, melder BBC.

Det skal være al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP) som skal stå bak planene.

BBCs korrespondent i Washington, David Mills, sier at Jemen ser ut til å ha vært i sentrum for et komplekst og vågalt terrorplott, som ville ha gitt al-Qaida kontroll over viktige deler av landets infrastruktur, om de hadde lyktes med anslaget.

Både USA og Storbritannia har stengt sine ambassader i Jemen som følge av en fornyet terrortrussel i Midtøsten eller Nord-Afrika. Norge har gjort lignende tiltak, og skjerpet sikkerheten og begrenset publikums tilgang til en rekke norske ambassader i Midtøsten og Afrika.

- De tiltakene vi har iverksatt fortsetter uendret. Det er ikke noe nytt, sier underdirektør i Utenriksdepartementet, Frode O. Andersen, til Nettavisen.

Trusselbildet
Det angivelige trusselbildet i Midtøsten og Nord-Afrika har så langt ikke påvirket trusselbildet i Norge.

- Vi vurderer trusselbildet hele tiden, og vi samler inn informasjon og får informasjon som vi analyserer og vurderer på selvstendig grunnlag. Foreløpig er det ingen store endringer på trusselbildet i Norge, men sånt kan endre seg, sier informasjonssjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Martin Berntsen, til Nettavisen.

- Koordinerte angrep
En talsmann for den jemenittiske regjeringen, Rajeh Badi, sier at terrorplanen mot Jemen innebar å sprenge oljeinstallasjoner og overta kontrollen i visse byer samt to havner i sør.

- Det var forsøk på å kontrollere viktige byer i Jemen som Mukala og Bawzeer, sier han.

- Dette ville ha vært koordinert med angrep av al-Qaida-medlemmer mot gassinstallasjoner i byen Shebwa og sprenge opp gassrørlinjen i byen Belhaf, sier Badi.

- Kle seg ut som soldater
Videre forteller talsmannen at al-Qaida-medlemmer skulle kle seg ut som soldater og deretter angripe fasilitetene på kommando. En sikkerhetskilde bekrefter overfor kringkasterens medarbeider at jemenittisk etterretning har oppdaget at flere titalls al-Qaida-medlemmer har ankommet til hovedstaden Sana de siste dagene.

Offisielle jemenittiske tjenestemenn har uttalt til nyhetsbyrået AP at motivet for terrorplanen kan ha vært en hevnaksjon for drapet på det høytstående al-Qaida-medlemmet Said al-Shihri. Han ble kritisk skadet i et droneangrep i november i fjor, og døde senere av skadene.

Høy beredskap
Jemenittiske sikkerhetsstyrker er i svært høy beredskap i frykt for terrorangrep etter at USA og Storbritannia evakuerte alt personell fra landet. I hovedstaden Sana melder BBC at stridsvogner og soldater har omringet utenlandske ambassader og konsulater, regjeringsbygninger byens flyplass.

Både USA, som holder rundt 20 utenriksstasjoner stengt i Asia og Afrika, og Storbritannia har bedt alle sine statsborgere om å forlate landet umiddelbart på grunn av økt fare for terrorangrep.

BBC melder at sikkerhetstiltakene i Sana er enestående, med flere hundre stridsvogner i gatene.

Ettersøkte terrorister
Jemen er i sentrum for den amerikanske terroralarmen som ble sendt ut før helgen på bakgrunn av etterretningsinformasjon fra amerikanske myndigheter. Opplysningene gir angivelig USA grunn til å tro at al-Qaidas fløy i Jemen planlegger et større angrep på vestlige interesser i Midtøsten.

- Det er en påminnelse om at til tross for alle fremskrittene vi har gjort, så finnes denne radikale, voldelige ekstremismen fortsatt der ute, sa USAs president Barack Obama da han kommenterte trusselen på et talkshow på NBC tirsdag kveld.

Jemens ambassade i USA offentliggjorde mandag en liste over de 25 «mest ettersøkte terroristene» som angivelig planlegger å gjennomføre angrep i den jemenittiske hovedstaden Sana, melder Reuters.

Nytt droneangrep
Obama har lenge ført en dronekrig mot det USA mener er al-Qaida-medlemmer i Jemen. Onsdag ble sju personer som skal være tilknyttet terrornettverket al-Qaida, drept i et amerikansk droneangrep sør i landet, ifølge en kilde fra en lokal stamme.

Dronen ødela to kjøretøy i byen Nasab og drepte sju medlemmer av AQAP, opplyser kildene.

- Raketten smadret bilene og opprørerne fullstendig, sier en kilde.

USA angriper jevnlig jemenittiske opprørere med droner, eller førerløse fly, og så sent som tirsdag ble fire mennesker drept i et tilsvarende angrep. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere