*Nettavisen* Nyheter.

- Slikt hat har jødene opplevd i mange år

PER ANTONSEN: Per Antonsen er rådgiver for Senter mot antisemittisme. Foto: (privat)

Senter mot antisemittisme har liten sympati med TV 2-journalist Græsviks hatmail og sier de er milde sammenlignet med hva jødene opplever.

23.07.14 15:56

Rådgiver Per Antonsen i Senter mot antisemittisme mener at norske medier, politikere og organisasjoner har en skeiv dekning av konflikten i Gaza, og at denne skeivdekningen bidrar til økt jødehat i Norge.

- Poenget er at den voldsomme Israel-kritikken har en spillovereffekt på oppfatningen av jøder generelt. Folk flest klarer ikke alle disse fine distinksjonene mellom Israel og jøder, og resultatet av Israel-kritikken er at jøder over alt føler seg uthengt. De opplever det i dagliglivet, sier Antonsen.

Leder Michal Rachel Suissa skriver i en leder at norske jøder nå gir uttrykk for angst som følge av mediedekningen.

«En jødisk lege som våget å minne en medarbeider om at han ønsker et arbeidssted fri for politikk, fikk som svar at “det er trist at Hitler ikke fullførte jobben”» skriver Suissa i sin leder (les den her).

- Vil slippe mer hat
Norske journalister som dekker konflikten har de siste dagene mottatt en rekke kritiserende meldinger fra personer som støtter Israel. TV 2s journalist Fredrik Gresvik skrev onsdag på Facebook:

«Vær så snill. Nå er det nok. Over to tusen hatmld i form av sms mail twittermld og fb mld er for mye» (les egen sak her).

- Hva er din kommentar til at norske journalister opplever hets fra personer som støtter Israel?

- Litt av det jøder har opplevd
- Da opplever de litt av det jødene har opplevd i mange år. Jeg har aldri hørt noen som truer med å slette Norge fra kartet, men vi hører mye fra folk som truer med å slette Israel fra kartet, sier Antonsen.

Antonsen viser til denne undersøkelsen (ekstern pdf) som Holocaust-senteret lagde i 2011, og som viser at 12,5 prosent har utpregede fordommer mot jøder, og at hver femte tror at verdens jøder samarbeider for å fremme jødiske interesser, at hver fjerde tror at jøder opplever seg selv som bedre enn andre, og at 38 prosent mener Israel behandler palestinerne slik nazistene behandlet jødene.

- Den nye antisemittismen har byttet ut jødene med Israel, men kritikken er den samme. Helt siden middelalderen har jødene fått skylden for all mulig ulykke, og når vi snakker om Gaza så er vi tilbake til problemstillingen om at dekningen i norske medier er skeiv, sier Antonsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

BEKLAGER IKKE: Per Antonsen mener at alle meldingene som Fredrik Græsvik har mottatt er langt fra så ille som de meldingene jødene må leve med. Foto: (privat)

Han mener at norske medier ensidig dekker de menneskelige tragediene i Gaza, uten å tilstrekkelig problematisere hvorfor det skjer. Han og meningsfeller mener at Hamas selv må ta ansvar for de mange døde barna i Gaza.

- Levende skjold i boligområder
- Senest i går kveld sa FNs sikkerhetsråd at Israel har rett til å forsvare seg, men ingen forteller hvordan det skal skje når Hamas bruker barn som levende skjold i et boligområde, sier Antonsen.Nettavisen har fra andre israelvenner mottatt denne lenken til en video som angivelig viser barn brukt som levende skjold.

HTML EMBED


- For ensidig
- Hvordan mener du dekningen og debatten burde være i Norge?

- Istedenfor ensidig å kritisere Israel for å forsvare seg, så fortell hvordan man burde gjøre det istedenfor å diskutere hva de gjør. Israel har lang erfaring med å forsvare seg. Hvis de gjør noe feil, hvordan skulle de ha gjort det annerledes uten å tape krigen?

Antonsen viser til at også norske ledere som Kjell Magne Bondevik og Jonas Gahr Støre har ledet Norge i kriger der sivile liv har gått tapt.

- Støre ledet den norske bombingen i Libya, og Bondevik ledet krigføringen i Serbia der mange sivile døde. Jeg savner mer balanse i debatten. Når jøder nå opplever en overfokusering på Israel så føler de seg truet, og det er en historisk grunn til det, sier Antonsen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag