RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Louis Lanzano (AP)

- Slipp sønnen min fri

Sist oppdatert:
Moren til en somalisk pirat som holdes fanget av USA, sier den unge sjørøveren bare er 16 år gammel.

- Jeg ber president Obama om å benåde tenåringen min. Jeg ber ham om å løslate sønnen min, eller i det minst la meg få se ham og være sammen med ham under rettssaken, sier Adar Abdirahman Hassan.

Piraten som nå er i amerikansk varetekt, deltok i det mislykkede forsøket på å kapre skipet Maersk Alabama utenfor kysten av Somalia tidligere denne måneden. Han var også med på å holde skipets kaptein som gissel i en livbåt i fem dager.

Hvis det stemmer at han er så ung, vil det bli vanskeligere for amerikanske myndigheter å få ham stilt for retten i USA. Så langt er det ikke tatt ut noen siktelse mot gutten som ifølge moren heter Abdi Wali Abdulqadir Muse. Men han risikerer livsvarig fengsel dersom han straffeforfølges i USA.

Tok Richard Phillips til fange

Da piraten først ble pågrepet, mente man at han var 19 år gammel.

Abdi Wali Abdulqadir Muse mistenkes for å være lederen for de fire piratene som onsdag i forrige uke gikk til angrep på Maersk Alabama.

Piratene klarte ikke å kapre skipet, men tok i stedet kaptein Richard Phillips til fange. Phillips ble befridd i en amerikansk marineoperasjon der tre av de fire piratene ble drept.

Kaptein Phillips blir etter hendelsen sett på som en stor helt i hjemlandet.

- Jeg deler landets beundring av motet til kaptein Phillips og hans uselviske omtanke for mannskapet. Motet hans er et forbilde for alle amerikanere, sa Obama etter at befrielsen var et faktum.

Maersk Alabama er et konteinerskip eid av det danske selskapet A.P. Moller-Mærsk. Skipet var på vei til Mombasa i Kenya med nødhjelp i form av matvarer da det ble kapret av pirater utenfor kysten av Somalia onsdag 8. april.

Obama i piratkrig

President Barack Obama har varslet kraftige tiltak for å stoppe piratvirksomheten utenfor kysten av Somalia.

I forrige uke var kongressmedlemmet Donald Payne i Somalias hovedstad Mogadishu for å diskutere et samarbeid med de styrende myndigheter i landet.

Det var første gang en amerikansk politiker våget seg inn i det borgerkrigsherjede Mogadishu siden amerikanske soldater barket sammen med soldatene til den avdøde krigsherren Mohamed Farrah Aidid i 1993.

15 skip angrepet i mars

I 2008 var det 293 piratangrep verden over, noe som var elleve prosent høyere enn året før. Angrep utenfor Somalia og i Adenbukten tredoblet seg. Bare i mars angrep pirater 15 skip utenfor Somalia, etter at det i januar og februar til sammen bare var to angrep. Hvert år passerer nærmere 20.000 skip Adenbukten.

(NTB/Nettavisen)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere