*Nettavisen* Nyheter.

- Småbarnsfar (35) risikerer å bli hengt

Foto: Privat

Frykter at den kristne asylsøkeren ender i galgen når han blir tvangsreturnert.

14.02.12 15:31

Den iranske småbarnsfaren Mohammadreza Hamedian Esfahani (35) har bodd i Sverige siden 2008 sammen med sin kone Bahareh Pourfard og deres to barn Asal (7) og Daniel (2).

Familien har søkt asyl i Sverige, men fikk det tunge budskapet om endelig avslag på fredag. Familien har fått beskjed om at de blir tvangsreturnert til Iran tirsdag ettermiddag.

Kona og barna befinner seg på et hemmelig sted i Sverige. Dermed blir det kun Esfahani som i første omgang blir tvangsreturnert til Iran.

- Konverterte fra islam
Esfahani er ifølge ham selv en kristen konvertitt som er dømt in absentia av en iransk domstol til ti års fengsel og 75 piskeslag, fordi han konverterte fra islam til kristendommen.

Esfahani hevder han selv har dokumentasjon på at han er idømt en fengselsstraff i Iran for å ha konvertert. 35-åringen hevder også at han har dokumentasjon på at han er aktiv kristen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

- Jeg har alle nødvendige papirer, men Migrationsverket (det svenske Utlendingsdirektoratet) sier «nei, nei, nei, du må tilbake til Iran», sier en fortvilet Mohammadreza Hamedian Esfahani på telefon fra Sverige til Nettavisen, dagen før han blir returnert til hjemlandet.

- Ble ikke oversatt til svensk
Asylum-Today, som er en organisasjon som arbeider for en mer human asylpolitikk, er svært kritiske til saksbehandlingen i Migrationsverket.

- Migrationsverket skriver at de er skeptiske til at dåpsattest og rettskraftig dom fra iranske myndigheter ikke har blitt levert inn tidligere. De godtar ikke at moren til Esfahani var redd for å sende originalene i posten, og derfor ventet på at en person kunne bringe dokumentene med seg ut av Iran, sier Bjørg Irene Karlsen i Asylum-Today i en uttalelse til Nettavisen.

- De avgjorde saken uten å oversette dokumentet fra farsi til svensk. Dette skriver de i avslaget og begrunner det med at de betviler dokumentenes ekthet, sier Karlsen.

Nettavisen får opplyst av det svenske Migrationsverket at de ikke kan kommentere enkeltsaker uten en skriftlig godkjennelse fra asylsøkeren.

- Risikerer å bli henrettet
Asylum-Today hevder Esfahani risikerer å bli henrettet dersom han blir tvangsreturnert til Iran.

- En rettskraftig dom på ti år kan raskt omgjøres til henrettelse, sier Karlsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Esfahani er demokratiforkjemper og har vært aktiv både i Iran og i Sverige. Iran-ekspert og talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, mener det er farlig for Esfahani å returnere til Iran.

- Det ser jeg på som alvorlig, uavhengig av om det han har forklart tidligere skal være riktig eller ikke, sier Mahmood Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

- Denne personen har jo fått en del oppmerksomhet i media, og det finnes bilder av ham hvor han har deltatt på demonstrasjoner. Alt dette kan brukes mot ham i tillegg til det han eventuelt måtte ha fra før. Bare det at det finnes bilder av ham i en demonstrasjon i utlandet, gir i seg selv grunn til forfølgelse i Iran, sier Amiry-Moghaddam.

- Lettere å dømme til døden
Han utelukker heller ikke at en fengselsdom på ti år kan omgjøres til dødsstraff. Det skyldes en ny lovendring i den iranske straffeloven som gir dødsstraff for apostasi (frafall fra troen innenfor en gitt religion).

Tidligere har det vært en praksis hvor en ayatollah (en åndelig leder) må utstede en fatwa (dødsdom) på konvertitten for å kunne omgjøre en fengselsdom til en dødsstraff.

- Men nå er det lettere å dømme konvertitter til døden, sier Amiry-Moghaddam.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Stor fare for å bli henrettet
- Om det stemmer at Esfahani er en konvertitt som er idømt tiårs fengselsstraff for apostasi, vil han da være i fare for å bli henrettet, Amiry-Moghaddam?

- Det er absolutt veldig stor fare for det. Spesielt på grunn av den nye loven som ble vedtatt av Vokterrådet for noen uker siden. Grunnen til at de har kommet med endringer i lovverket er nettopp for å motvirke at så mange konverterer. Ut fra vårt kjennskap til det iranske regimet, så vil de helt sikkert sette noen eksempler. Og deres metoder for å sette eksempler er jo dødsstraff. Det har vi sett mange ganger, sier Amiry-Moghaddam.

- Så det bør være veldig gode grunner for å sende ham tilbake.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: IRANHR (IHR)

- Streng praksis i Sverige og Norge
Asylum-Today mener både Sverige og Norge har for streng praksis i forhold til asylsøkere.

- UDI i Norge og Migrationsverket i Sverige anklager asylsøkerne for å presentere forfalskede dokumenter uten at de begrunner hvorfor. Så kan man spørre seg hva slags kunnskap UDI og Migrationsverket har om dokumentasjon fra et så lukket land som Iran. Praksisen i begge land er at tvilen ikke kommer «tiltalte» til gode. Det kan få fatale konsekvenser slik tilfellet var for de to som ble sendt ut fra Norge, sier Karlsen.

Hun henviser til Rahim Rostami og Danial Hadikhanloo som ble tvangsreturnert til Iran etter å ha fått avslag på asyl i Norge. Begge iranerne måtte sone i det beryktede Evin-fengselet, som blant annet er kjent for tortur.

Nettavisen har tidligere skrevet flere artikler om Rahim Rostami:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.